En liten premiär är också en premiär. Musikerna Lisa Lystam och Ida Bang startar sin tre stopp långa turné med akustiska spelningar på Fåfängan i Nyköping. Norrköping under lördagen och Borlänge under söndagen utgör tillsammans med trädgårdsscenen ett stenkast från Nyköpingsån den lilla veckoslutsturnén för de två – nej tre – bluesmusikanterna. För med på scenen finns även gitarristen Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson från Lisa Lystam family band.

– Det är roligt att få göra något akustiskt och inte gömma sig bakom ett stort band, säger Ida Bang.

– Vi försöker låta så mycket som det går, med bara tre på scenen, säger Lisa Lystam.

Finns det då behov av mer blues i Nyköping? Det verkar onekligen så när Ida Bang, Lisa Lystam och Fredrik Karlsson kliver upp på scenen där syrenerna för länge sedan blommat ut och äpplena börjat mogna.

De presenterar konserten som att de verkligen bara ska spela låtar som de gillar som Tony Joe White, Lee Ann Womack och Bonnie Raitt. Allt kryddat med Rolling stones och till och med Beatles gamla hit Blackbird – där Liverpoolsoundet fått flytta ut och bluesen in.

Lystam och Bang klämmer in varsin egen låt från skivsläpp som ska komma i framtiden med Lisa Lystam family band och Ida Bang and the blue tears.

”Good to me” sjunger Ida Bang i en låt som bryter av som en lite poppigare blues jämfört många av de andra låtarna.

Det roligaste är nog ändå att se folket som fyller ut bänkarna mellan äppelträden väl. Det verkar som att Nyköpingspubliken är smått svältfödd på blues. Det rör sig i fötterna och nickas i takt.

Pasi Haltsonen är en av dem som längtat. Han såg Ida Bang and the Blue tears spela på Koordinaten i Oxelösund och framförallt gick han till Rockbaren i Nyköping under våren och vintern.

– De ordnade bluesjam där och det kom mer och mer folk för varje gång. Ett band kompade och så kunde man gå upp och jamma med dem, berättar han och lyser upp av minnet.

I väntan på konserten har han morsat på några från blueskvällarna och hoppas innerligt att de ska komma igång igen.

– Jag har till och med börjat spela i ett bluesband själv nu med folk jag träffade på blueskvällarna, berättar han.

Under tiden börjar himlen mörkna och det blir påtagligt kallare. Arrangörerna pratar i och för sig om att de håller på att boka musiker till höstmarknaden, men rent formellt tar konsertsommaren på Fåfängan slut här och nu – när publiken får fälla upp paraplyerna och kura ihop sig i augustiskymningen under konsertens sista del.