Ann-Marie och hennes man Hans bodde i en stor villa i Sundbyholm med trädgård och pool. Huset var byggt i ett enda plan och med generösa ytor för att man skulle kunna bo kvar länge. Men när Hans avled kändes huset för betungande att ta hand om.

– Vi hade stor trädgård och pool och allt ska ju skötas. Den sista tiden fick jag ta hjälp med allt. Klart att barnen också påverkade mig till flytten och övertygade mig om hur mycket lättare det skulle bli att bo i en lägenhet och hur nära jag skulle få till allt.

... och tänkte att vad fint det blev att jag hamnade just här.

Artikelbild

I hallen finns möbler av järnsmide.

I våras hittade Ann-Marie sin tvåa på Kyrkogatan som ligger längst upp i huset. Den har stor balkong och utsikt mot ån och gamla staden. Skicket på lägenheten var bra men eftersom Ann-Marie är mycket intresserad av inredning ville hon göra om efter sin egen smak. Väggar och tak målades, köksluckorna fick grå nyans och med handdag i mässing.

– Sen var det bara att bestämma sig för vad jag absolut ville ha kvar och som kunde passa och få rum. Vad är det egentligen som jag använder? tänkte jag. Resten fick barnen och de som köpte huset.

Tvårummaren, på 55 kvadrat, har kök och vardagsrum som ett enda stort rum. Alla fönster vetter mot den inglasade balkongen och utanför slingrar strandpromenaden mellan träden. Vid åstranden har bostadsrättsföreningen byggt en brygga och på andra sidan syns husen på Köpmangatan.

– Det var viktigt för mig att skulle kunna se natur utanför fönstret och finare utsikt än det här kan man ju knappast få. Jag känner mig trygg här och det är lugnt och tyst. Ibland kan man höra tågen när vinden ligger på från det hållet. Jag saknade inte villaträdgården ett dugg i somras, men så har jag ju mina barn i Kvicksund, som jag kan åka till.

Artikelbild

Vardagsrum och kök är integrerat och har en vacker utsikt genom balkongen.– Jag hade redan två fåtöljer som bara var ett par år, så jag köpte två till i stället för att ha en soffa. Jag tycker det blev luftigt och bra.

Inspiration och idéer till sin inredning hittar Ann-Marie i tidningar och ibland kan det vara något som hon råkat se på stan. Färgsättningen i lägenheten är noga genomtänkt – ljusgrå väggar och i sovrummet en blommig tapet som fond, där överkastet matchar den rosa färgen i tapeten. Detaljer som lampfötter, ljusstakar, tavelramar och blomkrukor är guldiga nyanser eller i beige och vitt.

– De grå vitrinskåpen är från Ikea och för att de skulle smälta in i köket lämnade jag bort köksluckorna och fick dem omlackerade i samma nyans som skåpen.

Artikelbild

Liten tavla med tjock guldram som ropades in på auktion för många år sedan.

Från fåtöljerna i vardagsrummet kan Ann-Marie titta ut över ån och Köpmangatan.

– Jag satt här om kvällen och tittade på hur det lyste i gamla staden och tänkte att vad fint det blev att jag hamnade just här. När jag var lite och bodde i Hällberga tog vi tåget till stan och steg av vid södra station. Sedan gick vi Köpmangatan och ned mot centrum, kanske gick in i skoaffären Oscaria eller fikade någonstans. Det känns som om jag är tillbaka där livet en gång började – det är som ett kretslopp.