Arbetarna som gick på dagskiftet klockan sex i morse märkte kanske ingen skillnad. Men när den bleka vintersolen väckte Brahestad, 55 mil norr om Helsingfors, hade nedräkningen börjat. Svenska SSAB och finska Rautaruukki ska bli ett bolag.
I Brahestad, som heter Raahe på finska, tillverkas allt stål inom Ruukki-koncernen. Så har det varit ända sedan 1960, då finska staten och metallindustrin beslutade sig för att satsa på ett stålverk i den lilla hamnstaden, eftersom den låg strategiskt nära järnmalmsgruvorna i norra Finland. Nya SSAB kommer att ha tre tillverkningsorter för råstål, och det en gång så starka Ruukki får finna sig i att bli lillebror.
Platschefen Kari Ojala, väljer sina ord noga.
– Det har varit kämpigt så länge att man är lättad över att det händer något som kan bryta läget. Jag tror på affären, och på att bolagen kan växa och bli starkare tillsammans, säger han och ursäktar sig i nästa sekund.
– Det där lät kanske väldigt diplomatiskt.
Fast visst finns det orosmoln, även om Ojala helst inte vill prata om dem. Bolaget får en svensk vd, huvudkontor och behåller namnet SSAB, Svenskt Stål AB. Vi leker med tanken att verket i Oxelösund skulle plocka ner sin skylt och börja tillverka finskt stål, det skaver redan på idéstadiet.
– Först var det en chock, vi är ju en klassisk finsk storindustri. SSAB har ju dessutom gjort sämre resultat än oss de senaste åren, och så går de och köper upp oss, säger Pasi Heikkinen, klubbordförande för finska tjänstemannafacket PRO.
Men nu verkar ilskan ha trubbats av och han kan se fördelar med ett dubbelt så stort bolag, även om det innebär att makten hamnar i Stockholm.
SSAB:s aktieägare verkar resonera likadant. På årsstämman förra veckan togs de formella beslut som gör att SSAB nu kan dela ut nya aktier till Ruukkis ägare. Det som återstår för att affären ska gå i lås är att minst 90 procent av aktierna i Ruuki byts ut, samt att europeiska konkurrensmyndigheter inte har några invändningar.
Liksom SSAB har Ruukkigenomgått stora besparingsprogram på senare år. Hundratals arbetare som jobbar i produktionen har gått i pension utan att ersättas och andelen inhyrd personal har växt. I och med sammanslagningen räknar de båda bolagen med årliga kostnadssynergier på 1,4 miljarder kronor, och att kunna spara in på upp till 900 jobb i Finland och Sverige.
I en intervju med SN föra veckan sa SSAB:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf att Oxelösund förmodligen påverkas mindre av sammanslagningen än andra stålorter. Tunnplåtstillverkningen i Brahestad och Borlänge står inför större förändringar, vilket märks tydligt på plats i Finland.
Rautaruukkis hjärta är stålverket i finska Brahestad, 55 mil norr om Helsingfors.