Homestaging eller homestyling som vi ofta säger i Sverige är när man stylar en bostad inför försäljning. Tanken är att bilderna på den stylade bostaden och bostaden på själva visningen ska locka fler köpare och på så sätt dra upp priset. Det var på 70-talet som uttrycket myntades i USA men det var först i början på 00-talet som konceptet slog igenom i Sverige. Nuförtiden är homestaging snarare regel än undantag på bostadsmarknaden.

– Jag har alltid sysslat med inredning, ända sedan jag var liten. Men då var det inte medvetet då jag flyttade runt sakerna i rummet, berättar Camilla. Hon kommer ursprungligen från Västerbotten, närmare bestämt Skellefteå. Men sedan 2004 har Camilla varit Nyköpingsbo till och från.

Hon bor tillsammans med sin familj i ett vanligt villaområde i Nyköping och det var faktiskt just 70-talsvillan hon bor i nu som satte fart på inredningsintresset på allvar.

Artikelbild

Lampor och speglar. När SN var hemma hos Camilla tappade vi räkningen på alla lampor.

– Jag hade flyttat runt mycket men när vi köpte det här huset så kände jag att "här kommer vi bo länge". Det krävde också lite extra omsorg för att få det personligt och mysigt även om det många sätt är ett väldigt praktiskt hus, säger Camilla.

Det är många saker i Camillas hem, men utan att kännas rörigt. Var sak har sin plats och tankarna förs osökt mot det kända Forrest Gump-citatet "My mom always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." Fast i det här fallet är Camillas hem chokladasken. Fotokonst blandas med gamla oljeporträtt. Loppisfynd med nytt. Ju längre du betraktar, desto fler godbitar hittar du.

– Jag håller alltid på att fixa och ändrar om. Ibland på morgonen så jag har fått skynda mig till jobbet för att inte komma försent för att jag har glömt bort tiden när jag håller på att fixa, berättar Camilla. Drömmen om att få börja jobba med inredningsintresset började gro men det var när hon hittade distanskurser om inredning som hon kände att det kunde vara något för henne.

– Jag kände också att ska man byta yrke så är det nu eller aldrig, berättar Camilla. Hon har parallellt med sitt jobb som måltidskonsulent pluggat homestaging på distans.

Artikelbild

Camilla brukar snöa in på vissa prylar under perioder. En period var det speglar, just nu är det byster.

Vad innebär det?

– Vi har bland annat fått lära oss färgsättning, ljussättning men även en hel del företagande. Vi har också haft många praktiska uppgifter som vi har skickat in bilder på och sedan fått tillbaka konstruktiv kritik, berättar Camilla. Homestaging handlar om att få köparen att känna en potential kring bostaden. Mycket handlar om att plocka bort saker och skapa rymd.

Artikelbild

Mycket i Camillas hem går i dova naturfärger.

– Det ska vara minimalistiskt men samtidigt vill man bevara det personliga, man ska inte komma till ett hem och känna att det är stylat, säger Camilla.