Vad händer i kväll?

– Vi har 40 lärare på plats i morgon i kulturskolans lokaler på Nyköpings högstadium Omega där vi riggar upp allt vi erbjuder under terminen. Besökarna kommer att få prova på teater, drama, dans och rörelse, bild och hantverk, animerad film, musik och produktion och även nosa på vår DJ-kurs. Förutom att man även kan testa något av alla 21 instrument som spelas på skolan, säger Mattias Dahlström, rektor på Nyköpings Kulturskola.

Vilka vänder ni er till?

– Alla i kommunen mellan 0 till 25 år är välkomna till Kulturskolan. I år gör vi flera satsningar både på de yngre eleverna där vi startar både särskilda danskurser och lågstadiekörer. Vi hoppas också dj- och musikproduktionskurserna ska locka lite äldre elever som vi inte nått tidigare.

Berätta om höstterminens nyheter?

– Nytt för i år är att vi startar en musikalskola, som en mix mellan sång, dans och teater. Vi gör också en satsning på körer inför ett besök senare i höst av projektet Star for life. De körerna är varje tisdag och kommer att vara helt gratis fram till den 4 oktober då det blir stor konsert på Träffen med bland andra Triple and Touch och John Lundvik.

Vad är mest populärt?

– Dans och faktiskt tro det eller ej, piano och gitarr. Det är helt otroligt många som har sökt! Vi behöver bli fler piano- och gitarrlärare för att alla ska få en plats. Rörlig bild och DJ-kurserna är också populära och lite ovanliga.

Vad gör ni mer i höst?

– Dagen efter Star for Life-konserten, där vi räknar med 400 elever i körerna har vi ett DJ Burst på Träffen, från mellanstadiet och uppåt. Nästa stora grej är vårt evenemang "Kulturljus i decembertid" den 13 december. Då är målet att fylla hela Rosvalla med det längsta luciatåg som någonsin skådats.

Kulturskolan i Nyköping har öppet hus mellan klockan 18 till 20.