Karlsson på Taket har genom åren spelats på flera teaterscener i Sverige. Här i Trosa sätts den upp av producenten och regissören Josephine Betschart. Det är tredje året i rad som Trosa Sommarteater arrangeras.

Karlsson på Taket är ju egentligen en av de mindre sympatiska karaktärerna i Astrid Lindgrens värld, men här har den glada amatörensemblen tagit fram det härliga med honom, lite självcentrerad, men egentligen ganska snäll som bara vill fiffiluras. Redan från början involveras barnen i publiken för att bekanta sig med skådespelarna och föra in dem i teaterns värld. Det är ett fint sätt att väcka intresse och även för att skapa förståelse för att det egentligen är på låtsas.

Vi kastas raskt in i händelsernas centrum och vi blir snabbt introducerade till Karlssons busiga personlighet, då han flyger in på Lillebrors rum och blir alldeles för nyfiken på hans ångmaskin. Boby Almroth är en perfekt Karlsson. Han har både rösten, skådespelarerfarenheten och kroppskontrollen för att ta ut svängarna. Vi får också träffa tjuvarna Fille och Rulle, som spelas fint och lagom elaka av Eva Ovesdotter och Adelina Rabenius. Här får vi några härliga skratt när Karlsson busar med tjuvarna.

Artikelbild

| Regissören Josephine Betschart, här som fröken Bock, får publiken att tjuta av skratt.

Men showens stora behållning är Josephine Betschart som Fröken Bock. Hon har en härlig komisk tajming, rolig spänst i rösten och spelar med hela kroppen. Mimiken är perfekt och samspelet med Karlsson är riktigt bra. Detta parti i föreställningen får också med sig de flesta samspelen med publiken, som både skrattar högt och nöjt.

Kristoffer Colin, som kompisen Krister, har en fin scennärvaro och Lova Andersson, som Lillebror, gör ett bra jobb som Karlssons sidekick. Adelina Rabenius, duktigt dubbelspelande som tjuv och som Lillebrors mamma, gör fina tolkningar av sina roller. Tuva Aspöy Kjellgren gör också en härlig syster Bettan. Ensemblen avslutar med att sjunga Karlsson på taket tillsammans och med Karlsson flygandes hela vägen bort till Uppsala.

Tyvärr har skådespelarna inte mikrofoner på sig, vilket gör att man inte alltid hör deras repliker, och det drar ner lite på kvällens betyg. Karlsson på Taket är annars en charmig familjeföreställning för de mindre barnen och rekommenderas varmt.