Cirkusen firar 250 år i år. I 119 år har de rest Sverige runt. I vintras fattade cirkusens direktör Trolle Rhodin det historiska beslutet att cirkusen blir helt djurfri.

– Det var egentligen helt självklart. För oss handlar cirkus om att skapa konst och kultur och det handlar om att kunna ge publiken det den vill ha. Folk har länge haft åsikter om djur på cirkus och då gäller det att lyssna och anpassa sig. Cirkus är mycket, mycket mer än djur i manegen, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör i tolfte generationen.

I årets show vankas rejält med magi och spänning och direktören utlovar både akrobatik och musik på hög nivå. I dubbel bemärkelse.

Artikelbild

– Vi har bland mycket annat med oss en mänsklig kanonkula, någonting vi är helt ensamma om att visa, säger direktören stolt.

Italienska akrobaten Jody Bellucci sätter sig i en tre ton tung kanon och far sedan, i hela 85 kilometer i timmen 18 meter över publikens huvuden.

– Det går inte riktigt att beskriva, men de som ser det brukar...ja bli hänförda, säger han.

Cirkusens andra dragplåster detta år är den argentinske clownen Emiliano.

Artikelbild

– Han är nyskapande och helt oemotståndlig! Vi har många clowner med i år, men den som är rädd för clowner kan vara lugn, våra clowner är barnvänliga och väldigt roliga, avslöjar Trolle Rhodin.

Onsdagskvällens föreställning i Oxelösund sker på Ramdalens IP. På torsdagen är det Nyköpings tur. Det blir lite av en premiärkväll då Cirkus Brazil Jack blir först ut att inviga kommunens nya cirkusplats, vid Oppeby IP. Tidigare år har större cirkussällskap huserat vid Tessinskolan.

Artikelbild

| Cirkus Brazil Jack beskriver sig själva som en rullande kulturinstitution. I veckan gästar cirkusen Oxelösund och Nyköping, helt utan djur.

– Där fanns inte längre plats, men jag tar av mig hatten för Nyköpings kommun som hjälpt till att hitta Oppeby IP i stället. Det blir roligt med en ny plats och framförallt är vi glada över att få återse nyköpingspubliken, säger Rhodin som hoppas få se även nya ansikten.

– Nu när vi inte längre har djur eller hö och halm finns det absolut ingenting att vara allergisk mot på vår cirkus. Faktum är att vi till och med anpassat popcornen så mjölkallergiker kan njuta lika mycket som alla andra, säger han.