Det Skånebaserade företaget Textil recycling stänger alla sina insamlingskärl. Anledningen är att det nya coronaviruset kan spridas via kläder som smittade personer har haft på sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi gör det här för att inte utsätta våra chaufförer för någon risk. Några av dem är ju till åren komna, säger Maria Gaspar, regionansvarig på Textil recycling.

Företaget samarbetar med en rad kommuner, i Sörmland bland annat Trosa, Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Katrineholm. I Trosa finns totalt omkring 30 insamlingskärl placerade på återvinningsstationer runtom i kommunen.

Artikelbild

| Coronaviruset sätter stopp för klädinsamling i flera sörmländska kommuner.

Nu uppmanar Textil recycling kommunerna de samarbetar med att tejpa för insamlingskärlen med varningstejp, och sätta upp informationsblad som förklarar varför man stänger ner insamlingen tillfälligt.

– Det kommer ju hela tiden ny information, allt är nytt. Det är svårt att veta hur man ska agera, men vi vill självklart följa myndigheternas riktlinjer och rekommendationer, säger Maria Gaspar.

Åtgärden kommer att få konsekvenser för bolaget, som har verksamhet i Skåne, Östergötland och Sörmland.

– Det här blir ju förödande för vår verksamhet också. Det är tack vare insamlingarna som vi går runt, säger Maria Gaspar och fortsätter:

Artikelbild

| Peter Holthausen undviker att gå ut. Han fick ställa in resan till Australien på måndag, där han skulle träffa sin dotter som nyligen har fått barn.

– Jag hoppas verkligen att smittan kan kontrolleras snabbt så att vi alla kan börja återgå till vardagen.

Textil recyclings insamlade kläder sorteras i Polen. Företaget skänker bland annat insamlade täcken, kuddar och filtar till hemlösa i Malmö.