För att nedskräpningen i Sverige ska minska startar nu "Håll Sverige Rent-dagen". En stor fest i Kungsträdgården i Stockholm arrangeras för att uppmärksamma dagen. Artister som Petter, Electric Banana Band feat. bröderna Norberg, Mariette och Miss Li uppträder och Mark Levengood är konferencier.

Dagen sammanfaller med det internationella initiativet World cleanup day (betyder ungefär "städdag i världen").

Skräp från tobak är det vanligaste skräpet i tätorter och absolut vanligast är cigarettfimpar. Runt 1 miljard fimpar hamnar på gator och torg varje år och i de kommuner som mäter skräp har det visat sig att 62 procent utgörs av fimpar, uppger Oxelösunds kommun på sin sajt.

Vid kusten består det mesta skräpet av plast. När Håll Sverige rent har gjort mätningar, har de kommit fram till att det vanligaste skräpet totalt sett är just plast och olika typer av förpackningar.

Den som vill engagera sig lite extra uppmanas använda appen Skrappen för att registrera sitt bidrag. Där kan vem som helst rapportera nedskräpning och registrera exempelvis om man hittar båtvrak, skrotbilar eller generell nedskräpning.