Det blir mycket träning på sörmländsk mark i tv-rutan i höst. Från och med lördag kväll kommer Kajsa Bergqvist och Rickard Olsson leda tv-programmet Atleterna på SVT. Miljöerna står idrottsplatsen Rosvalla i Nyköping och Beckershof utanför Katrineholm för. På Rosvalla sker tävlingarna och själva "atletbyn" är vid Beckershof.
– Det är riktiga tävlingsskallar som tillsammans lottas ihop i par och sedan ska tävla med varandra och tillsammans försöka hitta ett sätt att stötta varandra och lära sig nya grenar så fort som möjligt, beskriver programledaren och före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist programmet i en intervju på svt.se.
En av deltagarna som kan bli en av höstens tv-profiler, förutsatt att han håller sig kvar i tävlingen, är Christian "Knasen" Eikedal.
– Jag säger aldrig nej till något nytt. Jag är en person som älskar att prova på nya saker, så det här var helt fantastiskt. Det var en jättestor chans att kunna testa alla de här idrotterna, det var jättekul, säger "Knasen".
Alla deltagare har en gedigen tränings- och tävlingsbakgrund, i många fall åtminstone på SM-nivå. En poäng med programmet är just att deltagarna har vitt skilda idrotter i bagaget.
– Alla är atleter på olika sätt. Det är allt från jag själv som sysslat med det mesta men framförallt atlethic fitness, en deltagare tävlar i polefitness och en annan är sprinter, fortsätter "Knasen".
Om man gillar träning och att prova på nya sporter – kommer man att inspireras?
– Det kommer man definitivt att göra. Gillar man sport och idrott i allmänhet så är det inget tvivel om det. Det finns så många aspekter på det.
Atleterna verkar onekligen vara ett program som lyfter fram de som har en mångsidighet i sitt idrottsutövande. Den som är mest allround har störst chans att vinna. Och "Knasen" älskar konceptet. Det blir roligare att variera och testa på nya saker, vilket han levt efter redan tidigare. Men det behöver inte enbart vara något positivt.
– Jag vill bli bäst inom atlethic fitness och när man är bred inom sitt idrottande blir det en krokigare väg om man vill bli bäst inom något. Om man inte har för avsikt att bli bäst i en gren är det bra, men om man vill det så är det alltid något som blir lidande.
– Man kan bli bra på många saker, men aldrig bäst på en sak. Det beror förstås på vad man vill uppnå. Jag tycker att det är hur kul som helst att köra många olika idrotter, men nu känner jag att jag till slut måste välja vad jag vill satsa på. Men om man inte satsar på att vinna är det lika bra att prova så mycket olika saker som möjligt. Det blir roligare och man hinner inte tröttna.
Att Atleterna var en verklig utmaning för honom sticker han inte under stolen med.
– Det var extremt jobbigt. En tävling är inte bara en fysisk ansträngning utan även mentalt påfrestande. Man ska ladda upp inför varje prestation och när den är färdig tar det ett tag innan laddningen lagt sig. Det är lätt att det blir en dipp efteråt. Det är alltid påfrestande, men här blev det så mycket mer intensivt.