Konsten att hinna träna

Att inte ha tid att träna så mycket man vill är inget ovanligt bland motionärer, oavsett om målet är två eller tio passi veckan. Fredrik Ankarstrand har hittat sitt recept.

hinnaträna

hinnaträna

Foto:

Dagsform2014-03-29 00:00

Ironman. 3,6 kilometer simning i öppet vatten, 18 mil cykling och slutligen 42,2 kilometer löpning. Gör man allt det i ett sträck har man genomfört en Ironman. Det är precis vad småbarnsföräldern Fredrik Ankarstrand planerar att göra trots att han är en relativ nybörjare inom sporten. Något som kräver massor av mängdträning i de tre triathlongrenarna, simning, cykling och löpning.

– Jag siktar på att träna tio timmar i  veckan och det långsiktiga målet är att det ska bli ännu mer, men det gäller att skynda långsamt. Annars kommer skadorna, berättar han.

Den kanske största utmaningen är att hitta all tid som krävs till träningen. Det kan vara nog så svårt för heltids-arbetande föräldrar som har som mål att enbart träna ett par timmar i veckan. Fredrik Ankarstrand har fått göra effektiv träning till en konst för att få livspusslet att fungera. Förutom heltidsjobbet är den sex månader gamla sonen något som tar mycket tid.

– Familjen kommer alltid i första hand, det är helt underbart att ha en liten grabb hemma. Men det behöver inte betyda att träningen inte är genomförbar. Det skulle förstås inte gå utan min sambo. Hon tränar också en del, så vi får dela upp tiden. Hon är mer bunden till öppettider på gym och simhall, medan jag hela tiden utgår hemifrån, säger Fredrik Ankarstrand.

En viktig del har varit att skaffa sig rutiner. När vi träffas hemma hos Fredrik ska han ge sig ut på ett av vårens första cykelpass.

På bordet i vardagsrummet har han redan lagt i ordning nästa omgång träningskläder samt några bananer, vattenflaska och återhämtningsdryck. I garaget står cykeln också startklar och det tar inte lång tid innan han sitter på sadeln.

– Om allt är klart till nästa träningspass blir tröskeln mindre för att ge sig ut. Jag försöker ha ordning på alla grejer och träningskläder. Det ska bara vara att vakna, äta en banan, ta på mig skorna och ge mig ut. Jag har lätt för att hitta rutiner, efter ett tag sker det nästan automatiskt.

Ett sätt är att träna på "obekväm tid". Tidiga morgnar och sena kvällar.

– Det tar ett tag att vänja sig vid tanken att träna vid sextiden på morgonen, men det sätter sig till slut. Det har gått bättre och bättre. Det finns alltid lösningar om man tänker positivt.

Han poängterar att hans sätt att planera träningen utgår från honom själv. Det handlar inte bara om att hinna med träningen, utan även att orka med resten av dagen också. Därför tar Ankarstrand sällan ut sig helt under ett träningspass.

– Ett måste är att lyssna på kroppen och inte köra för hårt. Det är en dag i morgon också som kräver sin energi. Att tömma kroppen för hårt på ett pass kan ge mental trötthet och en sliten kropp dagen efter. Då kan resultatet bli att motivationen sjunker och att nästa träningspass uteblir eller inte blir bra.

Varför gör du det här?

– Det lockar att göra ett bra resultat i  en sådan enorm tävling som Ironman är. Samtidigt handlar det om att lära känna sig själv och spränga gränser. Att kunna fortsätta även fast hjärnan säger åt en att sluta. Samtidigt har träningen gjort att jag blivit piggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om