– Jag tycker det är felaktigt med avgiftsfria (gratis) besök på vårdcentralerna. Det är omoraliskt att lindrigt sjuka ska få gratis vård, och att den som tvingas söka akut vård och svårt sjuka ska få betala fyrahundra kronor, säger Magnus Leivik.

Han vill slopa gratis besök till vårdcentralerna (primärvården) om han får makten, men inser att han måste få stöd för att driva igenom förändringen.

Vård för pengarna ställer upp.

– Vi var emot beslutet att de patienter som behöver sjukhusspecialistvård, genom högre avgifter, ska betala för avgiftssänkningen i primärvården. Vi tycker man ska återgå till det tidigare avgiftssystemet, uppger partiets gruppledare Jonas Lindeberg.

Men Monica Johansson tycker Magnus Leivik drar alldeles för stora växlar när han kallar reformen "omoralisk". Hon säger att det öppnat för fler som tidigare inte hade råd att uppsöka vården för lättare åkommor.

Dessutom gäller fortfarande högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär gratis, avgiftsfri, vård för den som tvingas uppsöka specialiserad sjukvård (akut eller annan specialistvård) fler än tre gånger inom tolv månader, förklarar hon.

Monica Johansson vill inte slopa gratis besök till vårdcentralerna. Hon får stöd av Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– De ”svårast sjuka” betalar inte för avgiftsfri primärvård, anser Lotta Back (V).

– Vi står bakom avgiftsfrihetsreformen då den öppnat upp sjukvården för fler, förklarar Ewa Callhammar (L).

– Vi vill ta del av den utvärdering, som just nu genomförs, innan vi uttalar oss med bestämdhet, men i väntan på att den blir klar är vi positiva till de resultat vi sett för patienterna, uppger Anna Wåhlström (MP).

Det var förra året som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna och med stöd av Vänsterpartiet införde gratis, avgiftsfria, besök till vårdcentralerna (primärvården). Ett skäl var att minska trycket på akutmottagningarna.

Men besöken till länets akutmottagningar har i år tvärtom ökat med närmare 2 600 besök jämfört med i fjol. Och köerna till operation, för de som väntat längre än vårdgarantin, har på ett år blivit dubbelt så lång.

Dessutom har antalet besök till vårdcentralerna (primärvården) ökat med 23 600 jämfört med i fjol.