--------------------------------------------------------------------------
Golfförlust
Fråga: Jag har sålt en aktie i NYköpings Golfaktiebolag under 2010 för 5000 kr. Jag hade tidigare betalt en insats på 30.000 och fick 2 aktier i bolget. (2*15000 ).
Hur skall försäljning och förlusten på 10.000 kr redovisas i deklartionen ?
Jag har kvitto på försäljning men har ej fått några uppgifter om försäljning från golfaktiebolaget.
Jag har frågat efter det men inte fått något.
(köp-priset på aktierna var ju olika eftersom insatserna var olika ).
Golfare
Svar:
Om du köpt spelrätter har du aldrig rätt till avdrag för eventuell förlust.
När det gäller golfaktier kan förlusten vara avdragsgill, men det beror på omständigheterna.
Skriv att du vill ha avdrag för denna aktieförlust under övriga upplysningar.
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Enskild verksamhet
Fråga: Jag avslutatde min Enskilda näringsverksamhet 31/12-09. Vad jag förstår så är det enda som jag ska göra på NE--blanketten i år är att stämma av egenavgifterna på R40 o R41, stämmer det? Ska det lilla överskottet på 303 kr sedan föras in på Inkomstdeklarationens grön fält på ruta 100 för aktiv näringsversamhet fast den avslutades 31/12-09?Eller ska det stå på 102, passiv näringsverksamhet?
Cattis
Svar:
Sätt upp beloppet som aktiv näringsverksamhet. Eftersom det understiger 1 000 kr kommer du inte att drabbas av några nya egenavgifter.
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Reseavdrag
Fråga:Jag bor i Nyköping men jag arbetar i Trosa. Jag tar bilen varje morgon till arbetet. Det är ca 5 mil till Trosa enkel väg så det blir 10 mil fram och tillbaka. Min fråga är om jag har rätt att dra av det på min deklaration? Är det något jag behöver tänka på när jag gör min uträkning så den blir rätt?
Linda
Svar :Om du gör en tidsvinst om minst två timmar per dag jämfört med att använda allmänna kommunikationer kan du göra avdrag för kostnader för dina resor. Räkna ut hur många dagar du rest och ta det gånger antal körda mil. Tag sedan den summan gånger 18.50 kr.
Du får alltså avdrag med 18.50 kr per mil, men bara för det som överstiger 9 000 kr. Fyll i hela ditt uträknade belopp i ruta 01 under avdrag -tjänst.
Skatteverket räknar sedan bort 9 000 kr.
Om man t ex får avdrag med 10 000 kr innebär det inte att man får tillbaka det beloppet. Det som sker är att avdraget minskar ner underlaget för beräkning av skatt. Om du har en inkomst på 200 000 kr så räknar man först bort dina resekostnader och sedan beräknar man skatten på 190 000 kr.
Gör du din deklaration elektroniskt kommer du genast att se hur detta avdrag påverkar din slutliga skatt. Har du anmält konto som pengarna ska in på har du möjlighet att få dem före midsommar. Observera att det krävs att du deklarerar elektroniskt och att du anmält konto senast den 2 maj!
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Försvunnen blankett
Fåga: Skulle i lugn och ro sätta mig med min deklaration i går men greps snabbt av panik när jag inser att jag inte hittar mina deklarationspapper. Det enda jag ska göra är att bekräfta/godkänna den, men hur ska jag göra? Kan man skicka efter nytt?
Slarvmaja
Svar:
Om du har e-legitimation kan du gå in på skatteverkets webbplats och deklarera.
Du kan även ringa skatteupplysningen och be dem skicka dig en ny deklaration, men det är ju lite snävt med tiden och postgången!
Telefonnummer till skatteupplysningen : 0771-567 567.
Det tredje alternativet är att du besöker vårt servicekontor på Östra Rundgatan 11 här i Nyköping och får hjälp där med utskrift av ny deklaration.
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Fastighetsförsäljning
Fråga: Hej. Jag hade tidigare ställt en fråga angående en försäljning av en fastighet och ev. reavinstskatt samt ev. uppskov som följd av denna affär.
Lillemor S hade hjälpt mig och kommit fram till att jag hade ett belopp på 85000:- som jag hade som underlag för reavinstskatt, innan avdrag för mäklararvode och ev. förbättringsåtgärder. Efter dessa avdrag så är det så att jag hamnar på ett belopp som är ungefär 50000:- under anskaffningsvärdet istället. Innebär det att jag kan göra ett förlustavdrag, och hur går jag till väga i så fall. Tack på förhand.
Robert A
Svar:
Om man har räknat fram en förlust vid försäljningen har man rätt till avdrag för den. På blankett K5 summerar du ner förlusten till ruta 11. Hela det beloppet ska du sedan flytta till ruta 85 på din inkomstdeklaration. Skatteverket räknar sedan ut skatten på följande vis:
Om förlusten tillsammans med dina övriga utgifter och inkomster av kapital leder till ett underskott får du avdrag i form av skattereduktion. I ditt fall innebär förlusten på 50 000 kr att du kan få en skattereduktion med 7 500 kr. Man får avdrag med halva förlusten, 25 000 kr och på det beloppet får man skattereduktion med 30%. Detta gäller på underskott upp till 100 000 kr därefter får man reduktion med 21 %. Detta behöver du inte räkna ut själv utan det görs automatiskt när du fyllt i ruta 85.
Deklarerar du elektroniskt kommer uträknat belopp på K5 automatiskt att "hoppa" in i rätt ruta på inkomstdeklarationen och du får också en skatteuträkning!
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Ärvda aktier
Fråga: Jag har sålt aktier 2010 och undrar om vilket ingångsvärde jag ska använda. Jag fick dom i arv efter min avlidne make 2006. Är det hans inköpsvärde eller det värdet aktien stod i på dödsdagen ?
Det kanske rent av är förmånligare att anvanda GAV ?
Undrande änka
Svar:
Svar till "undrande änka"
När man ärver aktier tar man över den tidigare ägarens omkostnadsbelopp m.m. Det innebär att du ska använda inköpsvärdet för aktierna. Värdet på dödsdagen har inget med kapitalvinstberäkningen att göra.
Om aktierna är marknadsnoterade eller det är fråga om marknadsnoterade aktieindexobligationer kan man använda schablonmetoden. Den innebär att man som inköpspris får räkna 20 % av försäljningspriset.
Schablonmetoden kan var förmånligare att använda om aktierna gått upp mer än 400 % i värde sedan köpet.
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Enskild firma
Din fråga: Under 2009 drev jag en enskild firma. Denna firma upphörde årsskiftet 2009-2010. Vid förra årets deklaration uppstod ett underskott på x xxx antal kronor.
Kan jag dra av denna summa i år ?
Eva
Svar:
En näringsverksamhet upphör när det inte finns några tillgångar eller skulder kvar i verksamheten.
När näringsverksamheten upphör får du, året efter det att verksamheten upphörde, dra av slutligt underskott som en förlust med 70 % i kapital.
Om verksamheten upphörde under räkenskapsåret 2010 får slutligt underskottsavdrag alltså dras av först i deklarationen taxeringen 2012. Du får fördela avdraget på detta år och de följande två åren, dvs. i exemplet 2012-2014.
Om din verksamhet upphörde 2009 kan du dra av det i år eller fördela på det här året och fram till och med deklarationen du lämnar 2013.
Underskottet ska du dra av i inkomstdeklarationen, ruta 83. Du för in hela det okvoterade underskottet.
Skatteverket kvoterar beloppet, se även i broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration del 2" (SKV 283).
Du kan också läsa mer i "Skatteregler för enskilda näringsidkare", SKV 295 .
Med vänlig hälsning
Mita Hellberg
Reseavdrag
Hej, åker 8 mil om dagen(bostad-arbete)tur o retur.
Måste jag "pappersdeklarera sidan 1?
Hur många dagar tar man upp / år? Har hört 22x11mån.
Leif Back
Du behöver inte deklarera på papper för att göra reseavdrag. Har du fått säkerhetskoder på din deklaration kan du göra ändringar i bara en ruta, den där du kan begära avdrag för resor till och från arbetet. Du ska göra avdrag för de faktiska dagar som du använt bilen för resor.
Lillemor Skyllbäck
Skatta för uthyrning?
Hej,jag och min fru äger en bostadsrätt som vår son bor i. Har vi rätt att göra avdrag i deklarationen för att vi hyr ut den? Han betalar den avgift som föreningen skall ha.
Lars-Erik
Svar :
För att beräkna inkomst vid privat uthyrning kan man använda blanketten "Uthyrning m.m ", SKV 2199. Det är bara en hjälpblankett och den ska inte skickas in till skatteverket.
Avdrag för eventuella räntekostnader för lån gör ni som vanligt under inkomst av kapital.
När det gäller uthyrningen ska inkomsten redovisas under inkomst av kapital. Man får göra ett generellt avdrag med 12 000 kr kronor för inkomståret 2010, alltså det som gäller årets deklaration. För inkomståret 2011 är avdraget höjt till 18 000 kr.
Vid uthyrning av bostadsrätt får du dessutom göra avdrag för den avgift som du betalat till föreningen. Observera att man inte får avdrag för den del av avgiften som är att anse som kapitaltillskott. Fråga din förening om hur stor denna andel är !
Det går inte att få avdrag för ett beräknat underskott. Överskott av uthyrningen redovisas på inkomstdeklarationen under inkomst av kapital, ruta 51.
Mita Hellberg
Sålt lägenhet och köpt hus
Hej jag har köpt hus 2010-08-01 i Sandhult och har sålt bostadrättlägenheten i Borås i år måste jag ta med det på deklarationen?
Gita Hellberg
Svar:
Du ska deklarera din försäljning av bostadsrätten det år då köpekontraktet skrevs. Så skrevs köptekontrakten på försäljningen av bostadsrätten i år, så ska du deklarera försäljningen i nästa års deklaration. Du behöver inte heller göra någon ändring i deklarationen bara för för det att du köpte hus förra året.
Lillemor Skyllbäck
Måste jag deklarera på papper?
Jag ska deklarera försäljning av fastighet.
Enligt broschyren SKV379 ska det gå att göra på internet med e-legitimation. Bilaga K5 finns där och jag har fyllt i den. Vinstbelopp ska överföras till ruta 65 på inkomstdeklarationen men det går inte. Den rutan är inte med i rullisten när man klickat på ändring/tillägg. Måste jag lämna pappersdeklaration?
Anna Lindersson
Svar:
Om du använder e-tjänsten för att deklarera så sköter programmet alla överföringar. Du kan själv se att bilagan är klar genom gå till bilagor (klicka på Bilagor i översta raden på dian) och se att rutan före bilagan är grön. Resultatet får du om du klickar på Kontrollera och sedan Inkomst av kapital, då ska K5-bilagans resutat finnas med i listan på inkomster. Finns K5-bilagan inte med, så ring till Skatteupplysningen 0771-567 567 så ska vi hjälpa dig att få det rätt.
Lillemor Skyllbäck
Sålde lägenhet med förlust
1. Vi flyttade ifjol. Vår gamla lägenhet såldes med förlust. Måste vi ta upp förlusten i årets deklaration eller kan vi vänta och ta upp förlustavdraget först när vi deklarerar 2012?
2. Vår nya lägenhet rustades upp. Vi äger lägenheten gemensamt. Nu har merparten av ROTavdragen hamnat på min frus namn. Hon har inte tillräckliga inkomster för att helt kunna utnyttja avdragen. Går det att i efterskott föra över en del av faktureringen till mitt namn?
Marinus Mann
Svar:
1. Ni måste ta upp förlusten i årets deklaration. Vid försäljning av hus eller lägenhet styr kontraktsdatum redovisning av vinst/förlust. Om kontraktet skrivits under 2010 ska redovisning göras i den deklaration som ska lämnas nu, 2 maj 2011.
2. Ja, det går att fördela om ROT -avdraget mellan makar. Ni begär omfördelningen under "övriga upplysningar" på inkomstdeklarationen. Läs mer om detta i broschyren "Dags att deklarera" på sidan 10.
Mita Hellberg
Skatta på studielån?
Jag studerade förra året och gick på studiebidrag samt lån från CSN höstterminen 2010 - ingen annan inkomst alls under året 2010. Jag fick hem deklarationspapper med ingenting ifyllt och detta tar jag som att jag ska deklarera men är osäker vad jag ska deklarera för? Ska jag ens deklarera?
Kim Salonen, Nyköping
Svar: Studiebidrag från CSN är inte något som man beskattas för. Har du tittat noga på specifikationen så att inte skatteverket förväntar sig redovisning av sålda aktier, del i något företag etc. Även om du inte hittar något ska du lämna in deklarationen, helst elektroniskt.
Mita Hellberg
Spara avdrag för värdepapper
Om jag har satt in en summa på ett IPS-konto, under 2010, men inte handlat något värdepapper, måste jag då ta avdraget i år? Eller kan jag spara avdraget tills jag handlar ett värdepapper.
Greta, Nyköping
Svar: Om du har satt in pengarna under 2010 och fått kontrolluppgift på det ska du göra avdraget i årets, 2011, deklaration.
Mita Hellberg
Avdrag för dubbel bosättning och hemresor
Kan man göra avdrag för både dubbel bosättning och hemresor? T ex om man jobbat och bott 5 månader på annan ort och åkt hem 3 ggr under denna tid.
Nels Nyköping
Svar: Ja, det går att göra avdrag för både dubbel bosättning och hemresor när man har kostnaderna på grund av anställning.
Har du sett att skatteverket har ett avdragslexikon? Det finns ett för privatpersoner och ett för dem som har företag. Informationen nedan har jag hämtat från just detta lexikon.
Dubbel bosättning
Krav för avdrag:
Du har rätt till avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning om
du på grund av ditt arbete har flyttat till en ny bostadsort och du har behållit en bostad för dig, din make, sambo eller familj på den tidigare bostadsorten. (Med "make" avses även registrerad partner.) För avdrag krävs också att du har övernattat på arbetsorten och att avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten är längre än 50 kilometer.
Tidsbegränsning:
Du får bara göra avdrag för utgifter för måltider och småutgifter för den första månaden av vistelsen på arbetsorten.
Du får göra avdrag för dina utgifter för logi under längst två år. Gifta och sambor får göra avdrag även efter denna tid om den dubbla bosättningen beror på makens eller sambons förvärvsverksamhet. I sådana fall kan du få avdrag under sammanlagt längst fem år.
Avdrag medges för:
Utgifter för måltider och småutgifter för den första månaden med schablonbeloppet 63 kronor per hel dag eller med den faktiska utgiftsökningen.
Den faktiska ökningen av bostadskostnaden.
Hemresa
Beloppen gäller inkomståren 2010 och 2011.
Krav för avdrag:
Du får göra avdrag för hemresa om avståndet mellan hemorten och arbetsorten är mer än 50 kilometer och du har övernattat på arbetsorten.
Utgifterna för resorna ska kunna styrkas med biljetter eller liknande handlingar.
Avdrag som kan medges:
Såväl sammanboende som ensamstående har rätt till avdrag för en hemresa i veckan.
Avdrag medges för hemresor inom hela EU/EES-området.
Avdraget ska som regel motsvara kostnaden för billigaste färdsätt.
Avdrag för hemresor med tåg eller skäliga utgifter för flyg även om det inte är det billigaste färdsättet.
Om det inte finns godtagbara allmänna transportmedel, får du göra avdrag för resor med egen bil med 18:50 kronor per mil och för resor med förmånsbil med 6:50 kronor för diesel och med 9:50 kronor för annat drivmedel (t.ex. bensin eller etanol).
Du får dessutom dra av de faktiska utgifterna för väg-, bro- eller färjeavgift. Om du reser med egen bil får du även göra avdrag för de faktiska kostnaderna för trängselskatt.
Avdrag för hemresor medges även för den del av kostnaden som understiger 9 000 kronor.
Inget avdrag medges för:
Avdrag medges inte för de resor som din familj gör för att besöka dig på arbetsorten.
Om din familj följt med dig till den den nya orten och du har hyrt ut bostaden på den tidigare hemorten, kan du inte få avdrag för hemresor.
Om du vill fördjupa dig ytterligare i detta finns det rättsfall och skatteverkets syn på tolkning av dessa regler på vår webbplats!
Mita Hellberg
Flyttat isär - dubbelt boende?
Min man och jag har flyttat isär. Bodelning, men fortfarande gifta. Kan jag dra av för dubbelt boende?
Mari ,Stigtomta
Svar: Reglerna om dubbel bosättning gäller endast när det är fråga om kostnader som uppkommer på grund av byte av bostadsort vid anställning på annan ort. Du kan alltså inte få avdrag för dina kostnader då de inte har sitt upphov i byte av bostadsort på grund av ett nytt arbete.
Om du vill läsa mer om detta så finns det på vår webbplats, www.skatteverket.se, sök på "dubbel bosättning".
Mita Hellberg
Slippa restskatt
Vad ska jag göra tills nästa år för att slippa restskatt, är nybliven pensionär och tycker både FK och min bank där jag har en liten pensionförsäkring drar för lite skatt?
41 år sedan förra restskatten, Nyköping
Svar: Be huvudutbetalaren, Försäkringskassan, att dra mer skatt. Dela årets restskatt med tolv och se till att det beloppet dras extra av Försäkringskassan. Du kan också göra din egen skatteuträkning för 2011 på vår webbplats, www.skatteverket.se. Det tredje alternativet är att skicka in en begäran till Skatteverket om uträkning av skatten för 2011 och sedan lämna det beslutet till Försäkringskasan.
En utbetalare av pension/lön måste dra skatt enligt tabell. Utbetalaren är skyldig att dra mer skatt om du ber om det. En utbetalare får inte dra mindre skatt än enligt tabell om det inte finns ett beslut från Skatteverket.
Mita Hellberg
Kan avdraget vara felräknat?
I mitt rosa pensionsbrev för 2011 med framräknade pensionsbelopp och skatteavdrag framgick efter min kontakt med pensionsmyndigheten i Nyköping att skatteavdraget på min pension var för högt. Motiveringen var att jag skulle anmält att jag slutat arbeta. Fyller 70 i höst. I stället för cirka 30 procent skatteavdrag blev nya beskedet jag fick från myndigheten cirka 22 procent i skatteavdrag under 2011. Har inga andra inkomster än pensionen.
Min fråga: Kan skatteavdraget i deklarationen för inkomståret 2010 också vara felberäknat då avdragen skatt på allmän pension och tjänstepension är 30 procent på 237 528 kr? Hade då heller inga andra inkomster än pension. Ser jag i skattetabellen för 2010 verkar det för högt.
Tack för bra bemötande på kontoret i Nyköping!
K-HK, Nyköping
Svar: Rent allmänt gäller att huvudarbetsgivaren/huvudutbetalaren ska dra skatt enligt tabell. Övriga löne- eller pensionsutbetalare ska dra 30 procent i skatt. Det är naturligtvis viktigt att utbetalaren använder rätt tabell och rätt kolumn. Huvudutbetalaren får inte dra mindre skatt än enligt tabell. Övriga som ska göra 30 procent avdrag får heller inte göra det om det inte finns ett beslut från Skatteverket.
Om du inte begär ett beslut med mer exakt beräkning från skatteverket kan skatteavdragen i de fall man har flera utbetalare bli både för hög och för låg.
Om det betalats in för mycket skatt under ett år får man automatiskt tillbaka den nästa år i samband med slutskattebeskedet.
Mita Hellberg
Har löst ut min sambo
Jag har sålt min bostadsrätt och i samband med försäljningen fått lösa ut min sambo med 800 000 kr. Får jag dra av denna summa i deklarationen? Dessa 800 000 kr är en ren vinst för min före detta sambo.
Lennart, Trosa
Svar: Enligt dina uppgifter har du sålt din egen lägenhet med vinst. Du har sedan delat med dig till din före detta sambo. Det låter som om det är någon slags bodelning som ni har gjort och sådana kostnader är inget man kan få avdrag för i inkomstdeklarationen. Pengar som man får i samband med en bodelning beskattas inte.
Mita Hellberg
Finsk pension i Sverige
Min far dog i december 2010. Han har fått finsk pension och har bott i Sverige sedan 1951. Hur länge han fått finsk pension vet jag inte, i varje fall under hela 2000-talet. Ska han betala skatt i sverige?
Anna, Nyköping
Svar: För dödsbo efter en person som avlidit under 2010 gäller samma regler som om personen varit i livet.
Den avlidnes och dödsboets inkomst ska redovisas i en och samma deklaration.
Din pappa ska inte betala skatt i Sverige på sin finska folkpension. Du kan läsa om reglerna på vår webbplats!
På vår hemsida finns följande information inlagd:
A..Du som bor i Sverige och har fått pension m.m. utbetald före den 5 april 2008 Pensionen beskattas inte i Sverige och den påverkar inte beskattningen av andra inkomster som du har i Sverige. Denna regel gäller så länge du utan avbrott är bosatt i Sverige. Om du flyttat till Sverige efter den 4 april 2008 eller om du tidigare varit bosatt i Sverige men återvänder till Sverige först efter den 4 april 2008, gäller i stället samma regler som om du fått pension efter den 4 april 2008, se nedan.
B.Du som bor i Sverige och har fått din första pension m.m. utbetald efter den 4 april 2008 Du beskattas också för din pension i Sverige men medges avräkning av den skatt som du har betalat i det andra nordiska landet dock högst med den skatt du ska betala i Sverige på pensionen från det andra landet. Får du annan nordisk pension än pension enligt landets sociallagstiftning kan den vara helt eller delvis skattefri i Sverige.
Dessa regler gäller även om din pension började betalas ut före den 5 april 2008 men du har flyttat till Sverige efter den 4 april 2008 eller att du tidigare varit bosatt i Sverige men återvänder till Sverige först efter den 4 april 2008.
Exempel:
Personen A var bosatt i Sverige den 4 april 2008. A tog emot finsk folkpension då och får det även fortsättningsvis. A ska inte beskattas i Sverige för den finska folkpensionen. Detta enligt övergångsbestämmelsen i det nordiska skatteavtalet.
Personen B bosatte sig i Sverige den 1 juni 2008 och fick finsk folkpension från den 1 juli 2008. B ska beskattas här i Sverige för den finska folkpensionen. B medges avräkning med den skatt som betalats i Finland, dock högst med den skatt B ska betala i Sverige på pensionen från Finland.
Du kan läsa mer i Skatteverkets ställningstagande "Beskattning av finsk folkpension", som länkas till höger. Det nordiska skatteavtalet hittar du på webbplatsen nordisketax.net.
Mita Hellberg
Avdrag för husrenovering
Har sålt mitt hus under 2010 och ska räkna ihop vilka avdrag jag kan göra. Det svåra är hur jag ska dela upp de två delarna: Förbättringsutgifter: ny-,till- eller ombyggnad och Förbättringsuppgifter: förbättrande reparation och underhåll.
Exempel: Huset var i väldigt dåligt skick när jag flyttade in. Jag bytte ut köket och samtidigt byggde ut köket några kvadratmeter för att få mer köksyta. Jag vet inte vilka kvitton som exakt gick till de fyra kvadratmeter som vart nybyggnad och vilket som gick till underhållet.
Hur noga måste man vara?
Nisse, Nyköping
Svar: För ny- till- eller ombyggnad gäller att de är avdragsgilla utan tidsgräns och om de ensamt eller tillsammans med förbättrande underhåll/reparation uppgår till 5 000 kr per år.
När det gäller förbättrande reparation /underhåll kan man bara få avdrag för kostnader under åren 2005- 2010.
Även här gäller beloppsgränsen 5 000 kr.
Det är alltså viktigt att veta vad kvittona avser och vilket år som avses!
Generellt gäller att man ska göra en bedömning av husets skick vid köpet och försäljningen. Om man köpt ett nytt hus kan man aldrig få avdrag för kostnader för reparation och underhåll. Huset kan ju inte bli bättre än nytt. Om du har gjort ny -till och- ombyggnad i ett nytt hus kan du få avdrag för dessa kostnader.
Har man köpt ett äldre hus kan man t ex få visst avdrag för vitvaror som byts ut något år innan försäljning. Man får alltså inte fullt avdrag för kostnaden.
Läs gärna mer i vår broschyr "Försäljning av småhus och ägarlägenhet" SKV 379, utgåva 17. Om du sålt en fastighet under året får du i de flesta fall broschyren tillsammans med din inkomstdeklaration. Du kan redovisa försäljningen elektroniskt med hjälp av e-legitimation. Om du inte redovisar elektroniskt finns blanketter i mitten av broschyren.
Mita Hellberg
Betala skatt utomlands
Om man flyttar utomlands hyr slipper man skatten i Sverige. Pensionär som inte vill betala landstingsskatt eller kommunala skatter när jag inte har nytta av dem när jag får min omvårdnad i utlandet?
Veijo Pakkanen, Stjärnhov
Svar: Pension från Sverige beskattas normalt i Sverige, även löner som betalas ut i utlandet kan i vissa fall beskattas i Sverige. Sverige har dessutom skatteavtal med flera länder. Hur beskattningen blir i utlandet och i Sverige beror på vilket land man flyttar till, så jag kan inte ger något direkt svar på din fråga utan att veta vilket land du är intresserad av.
Lillemor
Deklarera förlust för mäklartjänst?
Hösten -09 köpte jag en etta i Nyköping som jag under tidiga våren 2010 sålde till förmån för en tvåa. Prislappen för ettan var exakt samma vid inköp som försäljning. För försäljningen anlitades mäklare, räknas detta som förlust och hur deklarerar jag detta?
Johan, Nyköping
Svar: Du ska lämna en blankett K6 och fylla i uppgifterna där. Du bör ha fått broschyren Försäljning av bostadsrätt tillsamman med din deklaration. I broschyren finns blanketter och beskrivningar av hur du fyller i blanketten.
Om du köpt och sålt för samma värde och haft mäklarkostnader och förbättringskostnader för lägenheten kommer det att bli en förlust. Den för du in i ruta 85 på deklarationen. Du kan också fylla i deklarationen på skatteverket.se då förs vinster och förluster automatiskt till rätt ruta.
Vill du ha mer hjälp kan du besöka vår deklarationshörna onsdagen den 20 april kl.13-16 på Servicekontoret, Östra Rundgatan 11, Försäkringskassans lokaler.
Lillemor Skyllbäck
Skatteminskning för husarbete
Har blivit beviljad skattereduktion för husarbete. På den preliminära skatteuträkningen är beloppet minus, och sedan på slutlig skatt samma belopp men med plus.
Hur ser jag skattereduktionen? Enligt ovanstående är det ju plus minus noll.
Linnea Andersson, Nyköping
Svar: Du har redan fått en preliminär skattereduktion genom att den du anlitade har dragit av din skattereduktion från fakturabeloppet. Den slutliga skattereduktionen är beroende av din skatt eftersom skattereduktionen bara avräknas från kommunal och statlig skatt samt fastighetsavgift/fastighetsskatt. Andra skattereduktioner avräknas först så det kan innebära att du inte kan utnyttja hela din preliminära skattereduktion vid beräkningen av den slutliga skattereduktionen och i så fall få betala kvarskatt. I ditt fall har du möjlighet att utnyttja hela skattereduktionen, den preliminära och den slutliga skattereduktionen är lika stora så det blir som du säger +/- noll. Och du missar inget eftersom du redan fått skattereduktionen när du fick fakturan.
Lillemor
Skatta reavinst
Jag har under 2010 sålt en bostadsrätt med vinst och jag har i i november 2009 köpt ett hus. Måste jag då skatta reavinsten eller kan jag föra den till det nya boendet. Hur gör jag?
Maud Holgersson, Nyköping
Svar: Du har möjlighet att helt eller delvis få uppskov med vinsten. Beräkningen gör du på blanketten K6 under avsnittet C och vidare på baksidan. Det är på samma blankett som du redovisar försäljningen av bostadsrätten. Läs gärna mer om reglerna i vår broschyr , "Försäljning av bostadsrätt", SKV 321 utgåva 10.
Mita Hellberg
Skattereduktion för husarbete
.Hur och var tar jag upp deklarationen på uppskjuten skatt på försäljning av hus?
Kjell Nilsson, Nyköping
Svar: När man skjuter upp skatten på vinst vid försäljning av hus så gör man beräkningen på blankett K6.
Genom den beräkningen kan du få helt eller delvis uppskov med vinsten. Är det så att du har ett gammalt uppskov så ligger det kvar så länge du har din ersättningsbostad kvar. Om du helt eller delvis frivilligt vill återföra uppskovsbeloppet gör du det genom att använda blankett K2. Läs gärna mer om detta i vår broschyr, "Försäljning av småhus och ägarlägenhet, SKV 379 utgåva 17.
Mita Hellberg
Positivt fördelningsbelopp
Det står "positivt fördelningsbelopp" XX kr från 2010 års taxering och R48 underskott XX kr på specifikationen Är det något som jag ska använda i årets deklaration?
Undrande Karin
Svar: Dessa uppgifter kommer från förra årets deklaration och inkomst av näringsverksamhet, företag. Det är upplysningar till dig om belopp som du ska ta med i årets redovisning av din verksamhet.
Positivt fördelningsbelopp har med räntefördelning att göra och ger dig en möjlighet till lägre beskattning i inkomst av näringsverksamhet.
Upplysningen om underskott i ruta 48 gäller förra årets framräknade underskott som ska med i årets NE-bilaga, ruta 24. Ett underskott ska normalt rullas framåt till dess det möter ett överskott.
Mita Hellberg
Befriad från fastighetsskatt i fem år?
Jag sålde ett småhus 2009 (kontraktet skrevs i juni 2009) och deklarerade försäljningen vid förra årets deklaration på blankett K5. Inflyttningen för de nya ägarna skedde 1/2 2010 och jag flyttade själv till ett nybyggt hus detta datum. Jag har haft ett preliminärt uppskov för vinsten vid husförsäljningen, hur ska jag nu göra för att få ett definitivt uppskov? Och varför har jag i årets deklaration blivit påförd en fastighetsskatt för min nya bostad, baserad på det taxeringsvärde fastigheten fick efter att det var färdigställt (dvs många gånger mer än vad man maximal betalar i fastighets avgift)? Jag trodde att man var befriad från fastighetsskatt/avgift de första 5 åren
Virginia Wikström, Nyköping
Svar: När man har ett preliminärt uppskov måste man begära ett slutligt uppskov.
För att göra dessa beräkningar använder du blankett K2. du kan använda din e-legitimation inte bara för din inkomstdeklaration utan även för bilagor, som t ex K2.
Alla småhusenheter och lantbruksenheter med småhus eller tomtmark till småhus där det inte finns en uppförd bostadsbyggnad får statlig fastighetsskatt.
Med "uppfört" menas här att småhuset är färdigbyggt och har, eller skulle kunnat ha, tagits i bruk som bostad senast under 2009.
Den statliga fastighetsskatten är 1,0 % av taxeringsvärdet för . obebyggd tomtmark för småhus . småhus som är taxerat som under uppförande, med tillhörande tomtmark.
Den som frågar har flyttat in 2010 och får därför fastighetsskatt.
Reglerna om befrielse från fastighetsavgift gäller först från nästa
Mita Hellberg
Räkna ut omkostnadsbeloppet
Under 2010 sålde jag Eriksson aktier. Hur räknar jag ut "omkostnadsbeloppet" på dessa aktier?
Marie Troberg, Nyköping
Svar: Omkostnadsbeloppet för Ericsson-aktier är beroende av när du ursprungligen köpte dina aktier och om du sålt delar av ditt aktieinnehav i Ericsson. Du kan läsa om Ericsson på skatteverket.se, gå till Innehåll A-Ö och välj Aktiehistorik. Använd sedan hjälpblanketten SKV 2198 för att räkna ut omkostnadsbeloppet utifrån anskaffningsutgiften vid det ursprungliga inköpet.
Du är också välkommen till vår Aktiehörna på Servicekontoret vid Försäkringskassan, Östra Rundgatan 11, måndagen den 18 april kl. 13:00-16:00. Ta du med alla uppgifte du har om inköp och försäljningar så hjälper vi dig att räkna ut omkostnadsbeloppet.
Lillemor Skyllbäck
Omkostnadsbelopp för aktier
Förra året sålde min mor 160 Ericssonaktier och fick då 12 495 kronor för dem. Min mor gick bort i början av året och nu ska jag deklarera i egenskap av dödsbo. Hur räknar jag ut omkostnadsbeloppet? Senaste aktiviteten med dessa aktier var den 13 febr 2004, då hon sålde 800. Då var enligt deklarationen anskaffningsavgiften 29 760 kr, totalt outnyttjat omkostnadsbelopp var 29 765 kr samt genomsnittligt omkostnadsbelopp för kvarvarande aktier 37:20. Nu finns inga aktier kvar.
Siw Åhlander, Nyköping
Svar: Om du räknade ut omkostnadsbeloppet vid den tidigare försäljningen till 29 765 kr för samtliga kvarvarande aktier är det detta du ska använda när alla aktier i Ericsson nu säljs. Du ska använda blankett K4 och fylla i försäljningspriset 12 495 kr och omkostnadsbeloppet 29 765 kr.
Lillemor Skyllbäck
Senast inbetalning av skatt
Preliminär skatteuträkning (privat person) för år 2010 visar att jag måste betala ytterligare 4 950 kr i skatt. För att undvika räntan skall detta vara inbetalt senast 3 maj. Jag har inte de pengarna. NÄR måste jag senast betala skatten?
Hårt arbetande Oxelösundsbor
Svar: Betalningstidpunkten beror på när du får ditt slutskattebesked.
Om du får beskedet i augusti ska skatten vara betald senast den 14 november.
Om ditt besked kommer i september ska skatten vara betald den 12 december.
För dem som har näringsverksamhet, företag, kommer slutskattebeskedet i december och då ska skatten inte vara betald förrän den 12 mars 2012.
Mita Hellberg
Jämställdhetsbonus
Var skriver man in jämställdhetsbonusen från Försäkringskassan?
Ingrid Smistad, Oxelösund
Svar: Föräldrar som har gemensam vårdnad om barn födda eller adopterade efter den 30 juni 2008 kan få jämställdhetsbonus.
Det är Försäkringskassan som räknar ut och beslutar om jämställdhetsbonus. Bonusen räknas av från den slutliga skatten. Närmare information om jämställdhetsbonusen finns på Försäkringskassans webbplats, www.forsakringskassan.se.
Om du är berättigad till jämställdhetsbonus, men ännu inte fått något beslut från Försäkringskassan, kan du själv räkna ut bonusen på deras webbplats.
Du kommer alltså automatiskt att bli tillgodoförd bonusen. Uppgift om detta kommer att finnas på ditt slutskattebesked.
Mita Hellberg
Deklarera för aktie/obligation
Jag köpte när jag började på mitt jobb nån slags aktie/obligation som nu efter 3 år inte finns något kvar av. Enligt företaget ska jag nu deklarera för denna förlust, hur gör jag enklast?
Mia, Flen
Svar: Jag kan inte svara på din fråga utan att veta vilket värdepapper det var som du köpte. Men vinst eller förlust räknas normalt ut som skillnaden mellan inköpspriset (omkostnadsbeloppet) och det du fick vid försäljningen. Ta redan på vad det är för värdepapper och ring sedan Skatteupplysningen 0771-567 567.
Lillemor Skyllbäck
Får man göra reseavdrag som högskolestudent?
Bor i Jönåker studerar i Norrköping. Det är ca 9 mil tur/retur. Åker även på praktik till Linköping som ingår i studierna 18 mil tur/retur.
Studenten, Nyköping
Svar: Om du har en anställning och får lön under studietiden finns det möjlighet till avdrag för kostnader.
Som "vanlig" student" kan du inte få l avdrag för kostnader.
I lagtexten står det att man får avdrag för kostnader för inkomsternas förvärvande och du har inte några inkomster från studierna.
Mita Hellberg
Deklarera för aktier
Hej, vore mycket tacksam för hjälp med detta problem som verkligen bekymrar mig!Jag har under år 2010 sålt ett antal Astra Zeneca-aktier. Mitt innehav var 484 stycken. Vid försäljningen av aktierna, vilket skedde via Skandiabanken, med hjälp av deras support som hjälper mig genom transaktion via internet. På grund av ett felslag vid transaktionen och för att tillrättalägga detta fel, beordras jag att först köpa 484 Astra Zeneca-aktier för att sedan omedelbart sälja det dubbla antalet dvs 968 st aktier någon minut senare.
Jag har nu fått en stor restskatt och ser i min deklarationsblankett att jag fått betala skatt för en försäljning av 968 st Astra-aktier, dvs det dubbla antalet av mitt innehav på 484 st Astra-aktier ! Hur gör jag för att lösa detta problem med den felaktiga skatten som ålagts mig ? Mycket tacksam för en lösning av det uppstådda problemet.
Gisela Castwall, Trosa
Svar: Den stora restskatt du får kan inte bero på aktieförsäljningarna eftersom du själv ska räkna ut vinsten för dessa. De ingår således inte i den preliminära beräkningen av skatten.
Du ska deklarera även de aktier du köpte av misstag. I ditt fall ska du räkna ut omkostnadsbeloppet (anskaffningskostnaden) för dina aktier i Astra Zeneca utifrån hur du ursprungligen köpte dina aktier. Om du förvärvade dina aktier i samband med aktiebytet från Astra så finner du anskaffningsutgiften för Astra Zeneca på skatteverket.se under Aktiehistorik (sök under Innehåll A-Ö).
Sedan lägger du till anskaffningsutgiften för de aktier som du "felaktigt" köpte. Det är den sammanlagda anskaffningsutgiften som du sedan drar av som omkostnadsbelopp vid beräkning av vinsten.
Om du ursprungligen har fått aktierna i samband med aktiebytet kan du ha ett uppskov som gäller dina aktier i Astra Zeneca. Det framgår av specifikationen till deklarationen om du har ett sådant. Du ska i så fall återföra hela eller delar av uppskovet på blankett K4 avsnitt B.
Vill du ha mer hjälp med hur du ska deklarera din aktieförsäljning är du välkommen till Biblioteket i Trosa på torsdag 14 april kl. 16:00-19:00, då vi har en deklarationshörna där vi svarar på frågor om aktieförsäljning och försäljning av småhus och bostadsrätt.
Lillemor Skyllbäck
Avdrag för duschhörna
Har sålt min bostadsrätt under förra året. Bytte ut duschdraperier till en duschhörna, kostnad cirka 3 000 kr .Lät Bravida montera en kontakt på balkongen för utebruk till en kostnad cirka 2 000 kr. Är det några summor jag kan dra när jag nu ska deklarera eventuell vinst?
Solar, Oxelösund
Svar: Du får göra avdrag för ny-, till- och ombyggnadskostnader om du ex.vis har gjort något som inte funnits i lägenheten tidigare. I ditt fall installation av duschhörna och utökning av el (ny kontakt).
Du ska göra det under punkt 4 på blankett K6. Du bör ha kvitton som du kan styrka kostnaden med.
Lillemor Skyllbäck
Skall stugan beskattas?
Om en stuga, som är placerad i ett fiskeläger och länstyrelsen på Gotland har den upptagen som sommarstuga, skall den beskattas? Stugan står på arrenderad mark och husen i övrigt är betecknade som fiskebodar.
Elisabeth, Nyköping
Svar: Du ska bara betala fastighetsavgift om det finns ett taxeringsvärde på huset. Normalt finns detta tryckt på din inkomstdeklaration.
Det är ägaren den 1 januari 2010 som ska betala avgiften.
Mita Hellberg
Ska sommarstuga deklareras?
Om man ärver sommarstuga nära havet, skall denna tas med i deklarationen efter det att dödsbodelning skett,om fastighetsskatt ska betalas?
Sam, Gotland
Svar: Fastighetsskatt/fastighetsavgift ska betalas för hela året av den som var ägare den 1 januari. Om ni har bodelat under 2010 kommer skatten/avgiften att betalas av dödsboet och inte förrän nästa år ska de nya ägarna betala skatten/avgiften. Om du ärvt en sommarstuga under 2010 behöver du inte göra någon ändring i deklarationen.
Lillemor Skyllbäck
Arbetsgivare drog inte skatt
Hur gör man om man haft en arbetsgivare som uppgivit på lönespecifikationen att hon dragit skatt, men sen inte gjort det. Har inte fått kontrolluppgift och det står inte med i den förtryckta deklarationen. Efter som inkomsten varit låg förra året är det här pengar man skulle fått tillbaka.Hur gör man med det här?
Ofrivillig svartarbetare, Nyköping
Svar: Bra att du fått lönespecifikation! Den är ditt bevis för att din arbetsgivare dragit skatten. Det faktum att skatten inte är inbetald blir skatteverkets problem.
På din deklaration ska du ta upp din lön inklusive skatt. Under "övriga upplysningar" skriver du arbetsgivarens namn och person-eller organisationsnummer.
Skriv också upp vad du fått i lön och vilken skatt som dragits.
Mita Hellberg
Reavinst kontra förlustavdrag
Jag köpte i februari 2010 loss min före detta frus halva i vår tidigare gemensamma villa. Den blev värderad till 1 450000 kronor, vilket jag lånade upp till för att kunna friköpa henne. I november 2010 sålde jag samma villa för 1 175000: kronor, alltså 275 000 mindre än den blev värderad till och som var aktuellt då jag köpte andra halvan av villan.
Vi köpte dock villan gemensamt 2002 för 730 000 kronor.
Jag köpte i sep 2010 ett bostadsrättsradhus. Nu undrar jag hur en reavinstbeskattning kontra förlustavdrag skall göras, och på vilket belopp uppskovsansökan skall göras, om det är aktuellt?
Då jag och min f.öre detta fru gjorde upp husaffären i februari 2010 så tog hon med sig alla underlag för förbättringsåtgärder som gjorts under åren.
Kan dessa återfinnas på aktuell fastighetsbetäckning hos er? Bör finnas registrerat på något vis.
Vi/jag har ett beslut om uppskov från 2003 från tidigare. Har detta någon inverkan?
Robert A, Nyköping
Svar: Du ska beräkna din vinst/förlust utifrån att du sålt din villa för 1 175 000 kr.
Ditt köp av villan har skett i två steg. Först köpte du halva villan för 365 000 kr (50% av 730 000 kr), sedan resterande halva för 725 000 kr (50% av 1 450 000 kr). Sammanlagt inköpspris blir 1 090 000 kr
Detta gäller bara om du köpt din fd. frus andel av fastigheten och inte fått den genom bodelning, har ni bodelat så blir ditt inköpspris för villan 730 000 kr.
Du ska fylla i K5-blanketten med dessa belopp.
Du får också göra avdrag för ev. mäklararvode eller andra försäljningskostnader.
Din vinst vid försäljningen blir 85 000 kr (1 175 000 - 1 090 000) före avdrag för mäklararvode och ev. förbättringskostnader.
De kvitton som din före detta fru har, finns inte registrerade hos skatteverket. Dessa är i så fall bara ett underlag för hennes deklaration då hon sålde sin andel. Uppgifter ur hennes deklaration är hemliga och kan inte lämnas ut till dig.
Det uppskov som du har på villan ska du lägga till på K5-bilagan under punkten 8. Återföring av uppskovsbelopp. Ditt gamla uppskov kommer att öka ev. vinst.
Eftersom du har köpt en ersättningsbostad ( din bostadsrätt) kan du söka om uppskov med den vinst som du räknar ut på blanketten K5. Det finns vissa gränsbelopp för möjligheten att få uppskov i de fall inköpspriset på den nya bostaden är lägre än försäljningspriset på din villa. Du kan läsa mer om uppskov i broschyren "Försäljning av småhus och ägarlägenhet" som du fått tillsammans med din deklaration.
Lillemor Skyllbäck
Dubbelt boende
Jag flyttade till en annan ort för ett tillfälligt jobb. Har gjort avdrag för det året. Men så fick jag ett annat jobb på samma ort så jag blev kvar ett år till.
Man kan ju dra av max två år för dubbelt boende. Men räknas detta som det?
Lain, Nyköping
Svar: Om du på grund av ditt arbete har flyttat till en ny bostadsort så kan du dra av dina ökade levnadskostnader om du har behållit bostaden på den gamla orten.
Du får göra avdrag för utgifter för din boendekostnad under längst två år.
Byte av bostadsort på grund av att arbetet flyttas till annan arbetsort under en pågående tidsperiod innebär inte att en ny avdragsperiod kan påbörjas. Detta gäller oavsett om det är samma arbetsgivare eller ny arbetsgivare på den nya arbetsorten.
Du kan läsa mer om frågan på vår webbplats: www.skatteverket.se. Sök på "dubbel bosättning" så kommer du till frågor och svar och också vidare till skatteverkets ställningstagande som kom i mars i år .
Mita Hellberg
Finsk pension
Pension från Finland från 20010601, för 8 år 7 mån. Har bott i Sverige från december.1960, alltså 40 år fram till pension, och nu 10 år till. Är inte detta skattefritt?
Ritva Laine, Nyköping
Svar: De nya reglerna om beskattning av finska pensioner gäller pensioner som betalats ut efter den 4 april 2008. Har du bosatt dig i Sverige före den 4 april 2008 och bott här hela tiden, så blir pensionen som började betalas ut före den 4 april 2008 skattefri.
I ditt fall så är den finska pensionen skattefri i Sverige eftersom pensionen började betalats ut 2001 och du har bott i Sverige sedan 1960.
Skriv under "Övriga upplysningar" och förklara: " Jag har bott i Sverige sedan 1960 och fått pension sedan 2001 från Finland. Jag ska inte betala skatt för pensionen i Sverige."
Lillemor Skyllbäck
Ärvd lantbruksfastighet
Vi är tre syskon som 1999 ärvde en lantbruksfastighet.Förra året såldes an bit skog som tillhörde fastigheten men med egen fastighetsbeteckning och inkomsten ska deklareras på K7 men hur beräknas inköpspris på denna som i generationer har ärvts? Finns det schablonbelopp eller hur beräknas inköpspris i detta fall?
Mona Spjut, Nyköping
Svar När man ärver en fastighet övertar man inköpspriset från tidigare ägare. Man får inte lägga till eventuella arvskifteslikvider eller bodelningslikvider.
Om fastigheten är köpt före 1952 kan man använda 150% av fastighetens taxeringsvärde för 1952 som inköpspris om det är högre än det verkliga inköpspriset.
För att få upplysning om gamla taxeringsvärden vänder du dig till Landsarkivet i Uppsala, tel 010:476 84 00.
Uppgifter om gamla lagfarter får du från Landsarkivet i Härnösand, tel 010-476 80 00
Mita Hellberg