Kyrkan har alltid varit en bärare av kultur, hävdar Frustuna församlings kyrkoherde Lena Fagéus på frågan varför kyrkan ska anordna en kulturfest.

– Det är bara att titta på kyrkorummet. Ända sedan medeltiden har det varit ett rum fyllt med kultur. Konst och musik i skön förening med ord, säger prästen.

Frustuna församling arrangerar tillsammans med Gnesta kommun, Scenkonst Sörmland och Sensus - dagarna med olika kulturevenemang som konserter med jazz och klassisk musik, familjeföreställningar och konstutställning.

– Jag hoppas att kulturfesten ska få fler att resa sig ur soffan och ta sig ut för att lyssna på en kvällskonsert.

Avsikten är att väcka intresse, skapa öppenhet och fördjupning genom generösa och spännande möten med kultur, kyrka och samhälle. Kyrkopolitikerna har även uttryckt en önskan om mer kultur i kyrkan.

– Vi brukar ha som policy att det mesta ska vara gratis men de klassiska kvällskonserterna och jazzkonserterna kommer att kosta. Man får se det som att man bidrar med betalningen.

– Annars kan man ju alltid bli volontär för då kan man ju få gå gratis, säger Lena Fagéus som hoppas att kulturfesten kommer locka många deltagare.

– Själv ser jag fram mot att lyssna till världsberömda slagverkaren Mika Takehara på torsdag som kommer till lilla Gnesta för att spela.

– Och efter att ha sett ett Youtubeklipp med mimaren Helena Björelius där hon fick barn att vika sig av skratt så vill jag även se den föreställningen.

Här hittar ni det fullständiga programmet.