Sommarens första konstutställning hemma hos glasblåsaren Ebba von Wachenfeldt och Torleif Söderlund tar på olika sätt en del av världen rakt in i den gamla gymnastiksalen, sedan många år förvandlad till ett tvåvåningsgalleri.

Det första som möter besökaren är en stor världskarta.

– Det är kul för folk att kunna se direkt var Marocko och Irak är i förhållande till Sverige, säger Torleif som genast hamnar i samspråk kring geografi med Michael Odevall, pensionerad diplomat och tidigare ambassadör i Marocko som är på plats och hänger sina bilder inför lördagens vernissage.

Artikelbild

Maisam Kadhem Hadi visar även abstrakt konst på övervåningen på Galleri Skeppsta hytta.

– Jag har haft kameran med mig hela livet. Som diplomat har jag fått se många delar av världen och det som lockat mig är att försöka fånga hur lika vi är, oavsett var vi bor eller om man är fattig eller rik. Människor och vår vardag är spännande att fånga på bild, säger han medan SN bjuds på en rundtur i konsthallen på nedre våningen.

En kvinna äter kycklinglår vid en vägkant, höga tjänstemän biter ihop under en lång festlighet, en orkester spelar koncentrerat. Bildserier där linjer och färger samspelar blandas med klassiska porträtt.

På ovanvåningen visas måleri av Maisam Kadhem Hadi. Konstnären, som även varit kampsportare på elitnivå, föddes i Irak men har i många år varit bosatt i Gnesta. Bland verken finns både oljemålningar från barndomskvarteren i Bagdad, liksom abstrakt måleri och grafik med torrnålsteknik.

Utställningarna har vernissage nu på lördag och pågår till den 8 juli.