Mörkret har precis sänkt sig över den lilla byn Koppartorp mellan Buskhyttan och Nävekvarn.

I det gula huset, pastorsexpeditionen, som ligger alldeles intill vägen genom samhället, lyser det från övervåningens fönster. Genom ett gläntat hörs barnröster varvat med Djungelbokens ledmotiv - på blåsinstrument. Onsdagar är synonymt med blåsorkestern som varje vecka övar här tillsammans med församlingens musikaliska ledare Caroline Arogén.

På lördag ställer de sig på Pumpens scen tillsammans med församlingens dragspelare, stråkmusiker och inte minst barn- och vuxenkörerna. Det är dags för årets stora konsert, Vårsoaré med Disneytema.

Artikelbild

Ingvar Nyberg är en av många dragspelare i församlingen.

‒Vi fick rösta om vilket tema vi villa ha. Jag är superglad att det blev Disney för det finns så väldigt många bra låtar. Och roliga djur att klä ut sig till, säger 11-åriga apmaskförsedda Hilda Ottenås som varit med i barnkören sen hon var fem år.

Totalt deltar ett 70-tal personer i arbetet med vårsoarén. De flesta av dem är aktiva i musikgrupperna som övar i det gula huset nästan alla dagar i veckan. Men församlingen har också en bakverksgrupp som ser till att det finns fika både på repetitioner och på konserter man arrangerar.

‒Sedan Caroline kom hit har det här huset blivit en musikalisk samlingspunkt som betyder oerhört mycket för hela Tunaberg. Vi är en liten ort men har många musiker på väldigt många instrument vilket är väldigt kul, säger Sophia Ellnemar som hjälper till med den 18 personer stora barn- och ungdomskören Högtrycket som ses en dag i veckan året runt.

Vårsoarén är en av höjdpunkterna för Tunabergsmusikerna som repeterat intensivt sedan början av januari.

Artikelbild

Caroline Arogén är kyrkomusiker och dirigent för församlingens många orkestrar. Här tillsammans med Tunabergsblåsarna under onsdagens repetitoner.

‒Det är fantastiskt härligt att få ihop alla grupperna i en sådan stor konsert som soarén är. Det kanske inte alltid är flott och perfekt, men hjärtligt och jag tror publiken känner glädjen från musikerna, säger Caroline Arogén som själv bestämt menar att alla musiker och sångare har del i den samvaro som vuxit fram i det gula huset.

Vårsoaré har man ordnat i åtta års tid, konserten är en del i fasteinsamlingen som pågår inom Svenska kyrkan mellan fastlagssöndagen och palmsöndagen. Fram tills i fjol höll man till i Brukslokalen i Nävekvarn.

Artikelbild

Musikerna i Tunabergsblåsarna träffas varje onsdag. På lördag spelar de på Pumpen tillsammans med Tunabergskören, barnkören Högtrycket, Tunabelgarna, Tunabergsblåsarna, Gitarrgänget och Tunabergsstråkarna.

‒Men sista åren fick folk vända i dörren för de inte fick plats. I fjol flyttade vi därför till Pumpen dit det kom över 350 personer. Vi slog insamlingsrekord i hela stiftet och hoppas så klart det blir välbesökt även i år, säger Ingvar Nyberg, dragspelare och en av församlingens eldsjälar.

Onsdagsrepet gick finemang. Lite justeringar av dräkter och ett sista finslip av texter och trilskande noter återstår före lördagens soaré.

Att ha lite fjärilar i magarna kan dock vara bra, konstaterar delar av barnkören som följer SN ut till redaktionsbilen.

‒Man blir lite nervös precis innan det är dags att gå upp på scenen. Men när man väl börjat sjunga går det inte att sluta, jag tror det kommer att kännas så även på lördag, säger 10-åriga Simone Ellnemar.