Lisbeth Sommarström är ansvarig för festivalen som drar i gång på Culturum redan på fredagsförmiddagen. "Ajja och Bajja ska sova", är en docksaga av Elvira Ashby berättad av Nina Statheus och den vänder sig till barn från sex månader. Under eftermiddagen blir det sedan After Dagisteater i Olrogsalen i Culturum och på kvällen bjuder Malmö Dockteater in till föreställningen "Funktionell dumhet", ett vuxet dockspel om arbetsförmedlingen som spelas på Propellerteatern.

‒Vi hade en barnteaterfestival förra året och den gav mersmak, vi nådde en ny publik och kände att vi ville fortsätta på temat. I år firar både Marionetteatern och Dockteatern Tittut jubileum och därför tyckte även vi att det passade bra med en dockteaterfestival i Nyköping, säger Sommarström.

Festivalen pågår på flera platser under helgen, Familjetorget i Västerport, Stadsbiblioteket och Olrogsalen.

‒På lördag spelar Teater Skata "Vilse i bokbussen", som utspelar sig i Bokbussen som för dagen är parkerad på Stora torget, säger Lisbeth Sommarström.

För att se föreställningar krävs biljett och intresset har varit stort.

‒Vi släppte dem i början av mars och i stort sett allt är slut. Men kan man tänka sig ståplats finns möjlighet att se föreställningarna i Västerport, säger Sommarström som också tipsar om Teater Gimles utställning av marionetter i Stadsbiblioteket.

‒De visar hur tillverkningen går till klockan 13 på lördag. Då har vi även gratis inträde i Skaparverkstaden på Barnkulturcentrum där man kan prova på att tillverka egna dockor, säger Lisbeth Sommarström.