Det är tisdag morgon och vi hittar Jeremias, eller ”Jerre” som han kallas av alla, på IFK Nyköpings kontor på Rosvalla. Ett Rosvalla som under några år mer eller mindre varit Jeremias andra hem.

– Ja, jag är här varje dag i veckan, bekräftar han.

Det lilla rummet är prydligt förutom ett hörn vid ingången där fotbollskläder och bollar ligger staplade i en hög. När han inte jobbar vid skrivbordet med olika projekt för IFK Nyköping är han tränare, dels för damlaget, dels för futsalgänget.

Artikelbild

Jeremias ställer alltid upp. Här under en match bär han ut Sabina Robertsson, som skadat sig under en match.

Det är den sistnämnda sporten han egentligen brinner mest för. Det erkänner han smått generat.

– Futsal är min passion. Jag skulle gärna lägga mer tid på det. I futsal kan man som tränare verkligen göra en hel del. Man kan på enkla sätt ändra matchbilden mer än i utomhusfotbollen.

Jeremias ursprung är Chile. Hans mamma och två bröder kom till Sverige 1985. Det tog fadern två år till innan han lyckades ta sig ut ur landet.

– Jag låg i mammas mage. Hon hade ingen aning om att hon var gravid så det kom som en överraskning, säger Jeremias.

Artikelbild

Vad gäller planeringsbiten är det numera old school som gäller efter två datahaverier. – En kollega skrattade åt mig åt den här men nu har hen en sådan här också, säger Jeremias.

Han föddes i Nyköping och bodde sedan över 20 år i Brandkärr. Det var även där han började spela fotboll.

– Jag var med i Brandkärrs-cupen från start och när någon frågade om var jag spelade så var det just där, säger han.

Artikelbild

Jeremias varas jobbade fem, sex år ideellt i IFK Nyköping innan han blev anställd som fotbollsansvarig för klubben förra året. Nu är föreningen hans liv både på fritiden och på jobbet.

Föreningslivet kom han i kontakt med sent i livet. Först i högstadiet började han spela organiserat, men åren med spontanfotboll minns han med värme.

– Först var det bara vi chilenare som spelade, sedan kom bosnierna, afrikanerna och araberna. Det var landskamper hela tiden.

Samtidigt är han lite ledsen för att han inte fick chansen att spela i ett ”riktigt” lag från början.

– Men mina föräldrar kunde inte riktigt svenska och förstod inte att det fanns sådana här möjligheter, säger Jeremias, som nu försöker att sprida kunskaperna vidare till alla nytillkomna i Nyköping.

Integration ligger honom varmt om hjärtat och det finns planer på ett långsiktigt projekt i klubben. Ett projekt där integrationen blir något naturligt och där det inte krävs olika arrangemang för att poängtera klubbens ståndpunkt.

– Jag har massor av idéer. Chefen brukar bara sucka när jag kommer in och berättar om mina projekt. ”Inte nu igen , Jerre” brukar han säga.

Jeremias skrattar.

När han var 16–17 år arrangerade han sin första fotbolls-

turnering själv. Dessförinnan hade han funnits med i bakgrunden då Marco Venegas drog i gång sitt projekt i bostadsområdet.

– Jag har haft bra förebilder i mitt liv. David Kliba till exempel i låg- och mellanstadiet. Det var han som fick fart på mig och lärde mig att ta ansvar.

Just att inte stå bredvid utan faktiskt hoppa in och hjälpa till är något av Jeremias kännetecken.

– Jag ställer alltid upp, men på senare tid har jag försökt få andra människor att förstå att Jeremias kanske inte är den självklara lösningen i alla fall.

Till nästa säsong kommer han till exempel inte träna IFK:s herrlag. Det lag som han för tre år sedan tvingades bli tränare för. Tvinga är kanske fel ord, men det var då han fick ge upp sin egen karriär på planen.

– Jag satt i fotbollsstyrelsen då och kunde inte ljuga när jag letade tränare om att vi hade 20 taggade spelare som var redo för en säsong till. I stället tog jag på mig ansvaret och dagen efter var det 35 spelare som kom till träningen. Jag funderade först på att bli spelande tränare men med 35 killar att ta hand om förstod jag att det inte skulle bli möjligt.

Nu har han i stället två åtaganden, tränare för damlaget och futsallaget, som än så länge har börjat säsongens division 1-spel bra.

– Jag har hoppat in som huvudtränare två gånger för damlaget, nu är jag det från start. Det ska bli intressant att bygga upp det här unga laget.

Men även här tänker Jeremias mer på föreningen än sig själv.

– Prio ett är inte tränarkarriären utan IFK. Mitt mål är att IFK ska kunna klara sig organisatoriskt. Jag vill att den ska kunna stå på egna ben utan mig.

Vår- och Höstcupen samt Multistjärncupen hör till hans ansvarsområden, men han ställer upp när det behövs. Senast var han nattvakt under Sverigecupen i handboll.

I luckan mellan sommar- och vintersäsongen har det ändå blivit lite tid över för att hinna med privata saker. Fritiden spenderar Jeremias helst med sonen Marcelo. Sonen är mer eller mindre uppvuxen på Rosvalla med tanke på alla träningspass han varit med på. Men Jeremias gillar att kolla in fotboll på tv också. Barcelona är favoritlaget sedan barnsben och han har sett dem live ett antal gånger.

– Jag blev medlem igen när Marcelo blev lite äldre, jag tänkte att då kunde vi åka runt och kolla in matcher tillsammans.

Det är inte så att du är tränare för Marcelos fotbollslag?

– Jag har hoppat in några gånger och hjälpt till, men jag vill hellre sitta bredvid och titta på. Jag älskar det, säger han.