Emma är född och uppvuxen i Trosa, men bor sedan ett och ett halvt år på andra sidan av Sverige. Det vill säga i Göteborg. När Extra får tag i henne har hon just varit och lämnat dottern på förskolan.

Emma erkänner att Delia visserligen inte var planerad, men säger att hon inte blev förtvivlad när hon upptäckte att hon var gravid.

– Jag blev tvärtom glad när jag plussade, säger hon.

Artikelbild

| Emma Janson med dottern Delia har varit i fokus tidigare. Under två säsonger på TV4 kunde man följa den lilla familjen i serien "Unga föräldrar".

Till en början fortsatte hon att gå i skolan, men mot slutet blev det för jobbigt och hon fick hemundervisning i stället.

– Jag åkte sedan och gjorde proven i skolan och då tog jag med mig Delia. Det var inga problem. Ibland var det någon klasskompis som tog hand om henne medan jag skrev, säger hon.

Blev inte övergången för snabb, från tonåring till småbarnsmamma?

– Den var inte så stor. Jag behövde bara ta lite mer ansvar. Mina föräldrar var bra också och satt barnvakt åt Delia ibland så jag kunde vara ute med kompisar också. Det blev en bra balans mellan vuxenlivet och livet som 18-åring.

Att hon hade en liten varelse till att ta hand om och försörja fick henne inte att bryta ihop, trots sina unga år.

– Visst var jag lite stressad ett tag, men när jag visste vad jag skulle göra och jag byggt upp en inkomst jag visste att vi skulle kunna leva på, ja då var det inga problem.

Med Delia fortfarande i magen hade nämligen Emma bestämt sig för att bli egen företagare. Hon jobbar fortfarande med direktförsäljning och tycker att det är perfekt som småbarnsförälder eftersom hon kan styra dagen som hon vill. Dessutom finns arbetsplatsen nära inpå, nämligen i den egna lägenheten. Hon bloggar också regelbundet sedan tre år tillbaka och håller föredrag. Ett fullspäckat schema med andra ord. Hur hinner hon med allt?

– Jag går upp tidigare på morgonen och hinner jobba lite innan Delia vaknar. Sedan myser vi i ett par timmar innan jag går med henne till förskolan. Jag tränar sedan och jobbar från tolv och framåt.

Hur ska en bra mamma vara?

– Ett föredöme...

Emma funderar.

– Det är en svår fråga att svara på. Delia är just nu två och ett halvt år så hon är i trotsåldern. Det finns många åsikter om hur man ska ta sig igenom den här tiden, men för min del är det bättre att hantera situationerna när de dyker upp. Man måste lösa det i den stunden alltså.

Egentid, får du någon sådan?

– Det är förmiddagarna egentligen. Jag hinner träna då eller kanske lägga en ansiktsmask eller som nu sola.

Ulrika Gustafzon Cummings