Hur lång tid får det ta att ta en bild egentligen? Den allmänna uppfattningen verkar vara att det ska gå så fort som möjligt. Det är lätt att tro att för att bara för att man kan ta en bild på 1/1000 sekund - så är det så lång tid det tar. Kanske om man ska "ta kort" - men en bra bild kräver sin tid. Det tar sin tid att lära sig när en bra bild uppenbarar sig och kunna allt det tekniska så det bara är att fånga bilden. Det krävs rutin för att kunna förutse när en bra bild börjar närma sig.

För att få en bra bild krävs mer än ett finger på en avtryckarknapp. Det kan krävas samtal i flera timmar om "den manliga blicken" som är ett vedertaget begrepp myntat av filmteoretikern Laura Mulvey. (Mer om den en annan gång...) För att få en bra bild kan det krävas att man ligger på mage på en isig brygga i över en timme när snöstormen piskar. Att trots man är höjdrädd - klättra upp i en stor kran. Man får kliva genom diken, stå i vägrenen en mörk kväll på en glashal väg. Hoppa över luncher. Sitta tyst i en bil i flera timmar i mörkret. Bränna sin axlar och frysa om sina fingrar.

Man måste ibland ta beslutet att inte ta en bild, för att senare få möjligheten att ta Bilden. Bra bilder handlar om mer än ett snabbt avtryckarfinger. Bra bilder handlar om tålamod, respekt, vilja och tid. När de fyra sakerna sammanfaller, det är då "the magic happens".