Det var Anniz och Olavi som i måndags spelade på Lövåsgårdens äldreboende i Katrineholm. Bandet var engagerat av Pelle på Lusudden, eller Per-Olof Karlsson som han egentligen heter.

Varenda stol gick åt i kafeterian för att alla skulle få plats. Stämningen var hög, och det bjöds på spontandans när musikerna bjöd på toner från förr.

– När jag engagerade Anniz så var enda kravet att de skulle spela musik från 50-talet. Man lever upp när man hör musik från sin ungdoms dagar, säger Pelle på Lusudden som gillar jazz- och storbandsmusik.

Artikelbild

Med hjälp av en sponsor står också kaffe och tårta på programmet.

– Jag gör vad jag kan.

Sedan några år bor Pelle på Lusudden på Lövåsgården. Han vet hur han själv mår, och han ser hur grannarna har det. Han konstaterar att materiellt sett kunde han inte ha det bättre, men det finns annat som saknas honom. Genom sitt arrangemang vill han minska avståndet mellan människor, och råda bot på ensamheten.

– Här sitter vi i varsina rum och törs inte gå in till varandra. Förr i tiden hälsade man på hos varandra. Och föräldrar och barn bodde ihop.

Artikelbild

För Pelle på Lusudden blev ensamheten påtaglig när han blev änkling efter 62 år som gift.

– Jag miste min älskade hustru den 4 maj förra året. Livet blir svårare än man tror.

Artikelbild

Inbjudan till uppträdandet med Anniz och Olavi kom via Facebook. I ett uppmärksammat inlägg delar Pelle på Lusudden med sig om sina innersta tankar om allt från ensamhet till kärlek på äldre dagar och hur det är att se sin älskade försvinna in i demensens dimma.

Det var inte bara de boende på Lövåsgården som bjöds på underhållning. I sitt Facebookinlägg uppmanade han alla att ta med sina anhöriga och komma för en timmes underhållning på Lövåsgården. Och en speciell inbjudan skickade Pelle på Lusudden till alla de som hjälpt honom med berättelser och bilder till de böcker han skrivit om hembygden Hävla.

Artikelbild

Går allt enligt planerna kommer Pelle på Lusudden att bjuda på fler musikträffar. Band är redan kontaktade.