Onsdagskvällens besked från Jonas Sjöstedt att han lämnar posten som partiordförande för Vänsterpartiet överraskade många partikamrater.

– Jag blev väldigt förvånad och blev faktiskt lite chockad. Jag var inte beredd på att det skulle ske nu. Det är en stor förlust för partiet, säger Maria Chergui.

Hon anser att Sjöstedt haft en mycket stor betydelse för partiet och att han verkligen kunnat påverka politiken.

– Han spelar en stor roll genom att visa på de skillnader som finns, han är stabil när andra står och gungar. Han är ödmjuk och lyhörd, en fantastisk person som betytt jättemycket, så jag är inte alls glad just nu.

Vem hon vill se som efterträdare har hon ingen uppfattning om ännu.

– Jag har ingen aning. Men visst kan jag känna att det vore bra med en kvinna. Det är bra med representation.

Ska partiet ta ytterligare ett kliv åt vänster?

– Det finns de som ropar efter en mer radikal vänster men för mig är partiet väldigt vänster redan i dag. Vi driver en bra politik och jag är nöjd med den inriktningen, säger Maria Chergui.

V:s gruppledare i Katrineholm, Tony Rosendahl, är däremot klar över vem han vill se som ny partiledare.

– Jag ser gärna en kvinna på den positionen och vi har flera bra kandidater. Min personliga favorit är Ulla Andersson som är vår ekonomisk-politiska talesperson i dag. Hon är påläst, kunnig och skarp. Men jag vill betona att det är min egen åsikt. Nu har vi en demokratisk process att gå igenom i partiet fram till dess att vi väljer en ny ordförande.

Tony Rosendahl säger att han inte alltid haft samma uppfattning som Sjöstedt i olika politiska frågor men framhåller ändå hans förtjänster som partiledare.

– Han är otroligt lyhörd och omtänksam. Visst blev jag lite förvånad över hans besked men samtidigt är det något som jag misstänkt ett tag. Med tanke på att han har familjen i Vietnam har jag funderat över hur länge det kan fungera.

Nicklas Franzén är gruppledare för V i Nyköping och han ser helst att partiet utvecklas i en pragmatisk riktning.

– Jag har inte hunnit reflektera över efterträdare men ser gärna en kvinna på posten eftersom vi är ett feministiskt parti. Vi har de senaste åren breddat partiet och blivit en mer öppen och pragmatisk vänster, en politisk faktor att räkna med. Det tror jag är en fruktbar väg att fortsätta gå.