Det hela handlar om friskolekoncernen British Schools AB i Eskilstuna som överklagade storleken på skolpengen 2015 och 2016, vilket Eskilstuna-Kuriren rapporterade om tidigare under torsdagen.

Efter många och men kritiserades slutligen kommunstyrelsen av Justitieombudsmannen (JO) för bristande och långsam hantering.

Konsekvensen av förvaltningsrättens beslut blev att kommunen tvingades räkna upp skolpengen för samtliga friskolor i kommunen.

British Schools fick ytterligare 672 333 kronor för förskoleverksamheten och nästan 1,4 miljoner för grundskoleverksamheten.

Liberalernas gruppledare i Eskilstuna Stefan Krstic är kritisk till den långsamma hanteringen som i slutänden drabbade eleverna.

– Det är allvarligt och olyckligt att man inte behandlade friskolorna på ett likvärdigt sätt, vilket gjorde att eleverna inte fick lika mycket resurser som eleverna på kommunala skolor, säger han.

Han menar även att det tog orimligt lång tid innan problemet löstes.

– Jag är besviken på att det tog ett år att hantera ärendet, för det handlar om väldigt mycket pengar som hade kunnat gå till lärartjänster exempelvis. Det borde ha hanterats mer skyndsamt än vad som gjordes i kommunstyrelsen, säger gruppledaren.

Eskilstuna kommuns utvecklingsdirektör Marita Skog har tidigare sagt till tidningen att situationen var både olycklig och oacceptabel och hon utlovade en översyn av rutiner och arbetssätt.

– Det är bra, för vi som kommun måste värna om relationen och samarbetet med friskolorna, säger Stefan Krstic.