Det var i början av november som den tidigare Tre Kronor-förbundskaptenen, tv-profilen och tillika Kvicksundsbon Anders "Ankan" Parmström var ute och gick med tioåriga terriern Linus vid marinan i Kvicksund. På vägen mötte duon en kvinna som även hon kom gåendes med en hund. Båda hundar var kopplade, men plötsligt slet sig kvinnans betydligt större hund och gav sig på Linus.

– Det gick så fort att jag knappt han reagera. På någon sekund var den framme och högg tag i vänster framtass uppe vid armbågen. Min lilla terrier, som är ganska tuff normalt sett, var helt chanslös. Den slet sönder ledbandet uppe vid armbågen. Jag fick sparka bort den och fick upp Linus, gudskelov.

Efter att häromdagen ha sett ett nyhetsinslag som tog upp frågan om förbud av kamphundar valde han att författa ett inlägg på Facebook om det inträffade och responsen blev stor.

Artikelbild

Anders Parmström (nummer två från höger) tillsammans med Arne Hegerfors (längst till höger), Leif Boork (vänster) och Peter Forsberg (tvåa från vänster).

– Det var ingen kamphund som Linus råkade ut för, och den var kopplad. Men den lyckades slita sig. Jag vet inte om jag tycker att man ska hålla på och lagstifta. För min del handlar det om att man som hundägare måste förstå att det finns mycket kraft i en hund, säger han och fortsätter:

– Man har en skyldighet att ha koll på dem. Jag bor i Kvicksund som är ett väldigt hundrikt område. Många här går med hunden okopplad och kopplar först när de ser att de ska möta någon. Det kanske inte alltid räcker.

En vecka efter attacken opererades Linus och därefter följde en månad med tassen i skena. Den senaste månaden har bestått av regelbunden rehabilitering med bland annat vattengymnastik. Enligt veterinären går det åt rätt håll. Linus tycks inte ha ont, men har fortfarande svårt att röra sig. Huruvida han kommer att bli helt återställd är fortfarande oklart.

– Personalen på djursjukhuset har varit helt fantastisk och det är skönt att han inte har ont. Han sover, äter och skiter bra. Vi går varje dag, men det går långsamt. Han haltar fram, men det är bara att kämpa på.

Artikelbild

Terriern Linus efter operationen.

Händelsen är polisanmäld men Anders "Ankan" Parmström betonar att det inte finns någon konflikt med den andra hundägaren som tagit på sig ansvaret för det inträffade.

– Det är skönt att det verkar gå åt rätt håll. Jag är imponerad av Linus. Han är en tuffing. Samtidigt är jag störd över att det behövde bli såhär, det kan jag inte släta över. Förhoppningsvis kan det vara en tankeställare. Man måste ha kontroll på sin hund – det är det viktiga att ta med sig här.

Artikelbild

Kvicksundsbon Anders Parmström och hunden Linus.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att händelsen inte var polisanmäld.