78-årige Lars Berg bor sedan 49 år tillbaka i en lägenhet på Junivägen i Ekeby. Han har alltid varit noga med brandskyddet och har två vattenslangar i lägenheten. Han kontrollerar ofta batterierna i lägenhetens två brandvarare.

– Jag har själv satt upp en egen och sedan har hyresvärden satt upp en.

I onsdags fick han ett telefonsamtal som har gjort honom upprörd. En mansperson ringde upp och började ställa frågor om Lars brandskyddsutrustning.

Artikelbild

Lars Berg, 78, lät sig inte luras av försäljaren. "Jag tyckte det var något mysko".

– Jag hade nyss kommit hem och så började han bubbla om brandvarnare, om eldsläckare, om allt möjligt, säger Lars.

Han uppfattade inte riktigt vilket företag eller vilken organisation uppringaren representerade.

– Det var någon brandskyddsförening som ville att jag skulle köpa brandfiltar, säger Lars och fortsätter:

– Han verkade så jäkla noggrann i början när han frågade om brandvarnare. Då sa han att det var bra att jag har två stycken. Sedan började han fråga om eldsläckare, sedan om brandfiltar.

När Lars sa att han inte hade några brandfiltar tyckte uppringaren att han skulle ha två stycken. Filtarna skulle kosta 1 025 kronor styck. Lars kunde få betala av dem på tre månader. När Lars tackade nej erbjöd uppringaren fyra månaders avbetalningstid. När Lars inte ställde upp på det heller la uppringaren på luren i örat på honom.

– Jag tyckte det var något mysko. Man slänger inte på luren i örat helt apropå bara.

Per Gustafsson är verksamhetsledare på Brandskyddsföreningen Södermanland. Han vill vara tydlig med att det absolut inte är brandskyddsföreningen som ligger bakom försäljningsförsöket till Lars Berg. Han tycker att det erbjudande som Lars fick låter oseriöst.

– Tusen kronor för en brandfilt är jättemycket. Det är tio gånger mer än vad man borde behöva betala. Det är ett tramserbjudande. Det låter väldigt oseriöst. Bara det att framstå som att det är brandskyddsföreningen. Det är definitivt helt fel för vi säljer inga såna saker.

Per Gustafsson har hört talas om flera fall av oseriös försäljning av brandskyddsutrustning.

– Vi har varit med om försäljare som har gått in till gamla damer som är nästan handikappade och ska sälja pulversälckare på 12 kilo som man inte orkar lyfta. Vad är det för nytta?

Enligt Per Gustafsson är det lätt att få tag på godkänd brandskyddsutrustning eftersom det säljs på många varuhus. Han rekommenderar att man köper CE-märkt utrustning.

– Alla möjliga har ju dem och de är godkända och helt okej och håller ett rimligare pris.

Lars Berg i Ekeby vill varna andra så att de inte ska bli lurade om de blir uppringda.

– Jag vill tala om hur det ligger till så att andra blir varnade.

Tror du att det är lätt att bli lurad?

– Ja, jag tror det för vissa lite äldre, att de kan gå på det. Men jag gjorde det inte.