Tillsammans med maken Scott och åttaåriga dottern Linnea firar Michele återigen jul i stugan i Ullevi som är en plats familjen återvänder till varje år.

‒Nu när jag själv har barn ser jag att det är viktigare än någonsin med detta band till Sverige. Linnea älskar att komma hit, säger Michele på flytande svenska även om hon ibland tar till amerikanska uttryck.

Michele föddes i San Fransisco. Hennes amerikanska pappa var professor i kulturgeografi och en svensk "orädd mamma" som bland annat jobbat både som flygvärdinna och taxichaufför.

Artikelbild

‒Mitt mod har jag nog ärvt från henne.

I hemmet var Michele ofta omgärdad av människor som diskuterade politik och konst. Något som tidigt gav henne en politisk medvetenhet.

‒Redan innan jag började studera konst så visste jag att min bas för skapandet är idéer, att jag är en konceptuell konstnär i motsats till den mer klassiska.

Michele är en performancekonstnär som gärna jobbar utforskande och töjer på gränser för att nå folk. För några år sedan klädde hon ut sig till flygvärdinna och delade ut små schweiziska arméknivar till passagerare som anlände till flygplatsen i USA:

Artikelbild

Oakland-baserade konstnären Michele Pred med visiret Pussy Grabs Back i Parade Against Patriarchy under konstveckan i Miami i år.

‒Direkt efter 9/11 skulle det ju inte ha varit möjligt men nu kunde jag nå ut till folk och fråga dem om Patriot Act och om de visste att fickknivarna är det mest omhändertagna föremålet på världens flygplatser.

‒Jag gillar att nå folk utanför boxen, att möta folk som inte besöker gallerier.

Artikelbild

Michele Pred på besök i Gnesta med två av sina konstverk. "Jag gifte ju mig även här, på Södertuna slott"

Kvinnors rättigheter, p-piller och abort är några av de frågor hon lyfter i sin konst. Bland annat har hon skapat en tiara av p-piller och i början av denna månad arrangerade hon Parade Against Patriarchy under konstveckan i Miami.

"Redan innan jag började studera konst så visste jag att min bas för skapandet är idéer, att jag är en konceptuell konstnär i motsats till den mer klassiska."

Kvinnor, transpersoner och självaste Pussy Hat-skaparen Krista Suh flög in för att marschera tillsammans.

‒Wow, det var stort! Och kul! Konst ska vara tillgängligt för att inspirera.

Samtidigt beklagar Michele att det i USA fortfarande år 2017 finns kristna fundamentalistiska abortmotståndare som vill strypa kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar.

[fakta nr="1"]

På frågan om all konst är politisk så svarar hon:

‒Man kan ju hävda att allt är politik. Att trädet på Östra Storgatan står där det står är resultatet av politik.

‒Men, nej, all konst är inte politisk. Det finns olika anledningar till att skapa - ren meditation i vissa fall.

Michele senaste alster är exklusiva men i princip oanvända vintage-handväskor som hon köpt och sytt in politiska budskap i neon på. En av dem som bär en sådan väska är presidentkandidaten Hillary Clinton.

20 000 kronor kostar väskan. För den som inte har så mycket pengar kan en pin eller t- shirt med motiv beställas via nätet.

‒Dottern använde My Body My Business som svar när vi tyckte att hon skulle borsta tänderna och sova häromkvällen, avslutar Michele som i januari deltar i grupputställningar i San Fransisco, Los Angeles och New York.