Tio månader har arbetet med att byta elnätet på skärgårdsön mellan Trosa och Nyköping pågått.

Det har varit besvärligt många gånger, erkänner Erik Mildh, som är den som haft ansvaret för att jobbet flutit på som det ska.

– Vi var tvungna att sluta jobba i två månader i vintras när isen lade sig här utanför, men annars har jag varit här varje dag, nästan skriker han.

Artikelbild

Helikoptern befinner sig över oss och en av Eriks inhyrda gubbar hakar i den stora kroken i repet som är fäst runt fyra tunga säckar. Som mest kan maskinen lyfta runt 1,3 ton.

Blåbärsriset vispar runt på marken när rotorbladen lyfter farkosten uppåt i skyn. Och helt plötsligt, när helikoptern flyger i väg till fastlandet, infinner sig lugnet igen på ön och man kan göra sig hörd igen under några minuter.

Erik kommer egentligen från Finspång men hans företag har blivit kontrakterat av Vattenfall att byta elledningar och transformatorer på ön. Sedan sommarstugorna började byggas på Risö 1963 har ledningarna aldrig bytts och det har märks ibland enligt de stugägare som vi stöter på.

– Numera har man ju inte enbart en kokplatta med sig ut. Det är betydligt mer saker som kräver el, säger en av stugägarna.

Artikelbild

Jörgen Holm, Erik Mildh och Bengt-Erik Jakobsson på väg mot nästa avfallshög på Risö. – Om ett träd faller över ledningen nu så kommer det att hålla lite bättre och så löser det inte ut linjerna. Det tidigare elnätet var gammalt och ganska underdimensionerad, säger Erik.

Och sen har det ju byggts 67 hus på ön, något som bara det gör att elkonsumtionen har ökat.

Nu börjar i varje fall arbetet närma sig sitt slut. Lite elmätningar återstår och så städningen. När SN Extra gör ett studiebesök ska avfallet; gamla koppar- och telelinor, järnstag och allt sådant, forslas in till fastlandet för skrotning.