Roberto Vacchi har gjort succé som kommentator på Eurosport och vinter-OS. Med humor, inlevelse och ett rejält munläder kommenterar han främst cykeltävlingar. Vid sidan av kommentatorsuppdragen är han också speaker vid många idrottstävlingar och andra evenemang.

Sedan ett par år är han dessutom katrineholmare på deltid, när han inte är hos sina barn i Borlänge. Det har fått honom att utforska de sörmländska vägarna på två hjul.

– Det finns fantastiskt många fina vägar i Sörmland. Själv väljer jag rundor efter att de ska vara fina och njutbara och ha så lite bilar som möjligt.

[fakta nr="2"]

Roberto Vacchi föddes i Sverige av italienska föräldrar. I början av 1970-talet fick föräldrarna hemlängtan och hela familjen flyttade tillbaka till cykellandet Italien.

– Jag var nio år och hade en choppercykel med limpa. Jag hade aldrig sett en cykel med smala däck och bockstyre.

►►► Läs gärna hela SN:s sommarbilaga – massor med somriga tips för hela Sörmland

Roberto började tävlingscykla i sitt nya hemland. Men efter tre år flyttade familjen tillbaka till Sverige.

– Här var det få som cyklade. Det fanns inga motionärer då, säger Roberto Vacchi.

Det kan ju låta märkligt, med tanke på cykelintresset i Sverige i dag.

– I dag blomstrar det. Det är helt galet. Många har insett hur skönt det är att röra på sig, vara ute och njuta av den friska luften. Cyklingen blir som en ventil i den dagliga stressen. Det är en frihetskänsla. Man får energi, blir piggare, gladare och klarare i skallen.

Roberto Vacchi slutade tävlingscykla när han var 27 år. I dag tränar han ungefär en timme varje dag.

– Jag cyklar väl 700–1 000 mil om året mellan april och oktober. Jag är ingen vintercyklist.

Det är inga långsamma söndagsutflykter han är ute på. Roberto Vacchi håller en snitthastighet på runt 32 kilometer i timmen med sin racer. Men oavsett vilken takt man cyklar i, finns det saker att tänka på innan man ger sig ut.

– Man behöver inte ha en dyr cykel, men ta hand om den. Den ska inte gnissla, gnälla och skramla. Smörj kedjan och pumpa däcken. Är däcken dåliga så byt dem. Lägg ner tid på att hitta en bra sadel. Se till att cykeln är nyservad och nytvättad när du ställer undan den för vintern. Då kan du njuta av din cykel.

Även gällande klädseln har Roberto Vacchi en del tips till sommarcyklisten.

– Kläderna ska vara bekväma och inte fladdra. Många klär på sig för mycket. Helst ska man vara lite frusen när man ger sig iväg, man blir varm. Funktionskläder är bra och ta gärna med en liten skaljacka. Och hjälm! Det slarvar många med, men det är en billig livförsäkring. Sedan är det skönt med glasögon mot vinden.

Roberto Vacchi tipsar här intill om några av sina favoritrundor i Katrineholmstrakten. Men det viktigaste menar han är att vara nyfiken när man är ute och cyklar.

– Våga testa något annat än samma runda varje gång. Prova en väg bara. Det kan ta stopp, men då är det bara att vända. Nyfikenheten kan ta en till ställen där man aldrig tidigare varit.