Den kittlande doften av olika kryddor sprider sig kring de stålbelagda bänkarna i köket på Träffen. Det är här i hörnet Angelica står två dagar i veckan och lagar sina matlådor.

– Mattes Catering erbjöd mig platsen i våras och jag tänkte, varför inte. Jag skickade ut en förfrågan på facebook i juni och fick ett sådant jäkla bra gensvar

Allt började annars för åtta år sedan under ett av sambon Erik Skoglunds långa läger nere i Tyskland. Erik, som valde att bli proffs i boxning tidigt i livet, hade svårt att behålla vikten på grund av all träning och Angelica, som alltid varit intresserad av mat, tänkte att ”det borde jag kunna fixa”.

Artikelbild

Man tror kanske inte att man kan bli mätt på lite grönsaker, men då säger Angelica att man tänker fel. – Det finns fibrer i allt det här och fett och det är sådant man blir mätt på, säger hon.

– Det blev mer konkret där på något sätt där. När Erik ändrade träningsform så började han rasa i vikt och det blev svårt att pres­tera. Efter det satte jag i gång och läsa. Jag tänkte att det måste bero på vad man stoppar i sig, hur man presterar. Så under de här åtta åren har vi gått igenom en hel del livsmedel, säger hon med ett leende.

Teamet var fött och efter det var kosten Angelicas ansvar.

– Jag kunde under ett träningspass se vad som behövde läggas till och vad som kunde tas bort. Många av de andra boxarna blev sjuka ju närmare matchen de kom, eftersom de höll på att överträna sig, medan Erik höll sig frisk för det mesta och kände sig stark.

Angelica kunde dock inte lägga ned så mycket tid på sig själv utan livet kretsade kring Erik och hans boxningskarriär. Till den ödesdigra fredagskvällen då Erik under ett sparringpass föll ihop och var nära att dö.

Artikelbild

– Det som kunderna vill ha är den maten som jag lagar till familjen. Därför blir det mycket vegetariskt och mycket råkost, säger Angelica.

– Det var en mentalt jobbig period. Inte minst för min son som jag inte såg på en månad. Det var tur att familjen fanns till hands då.

Och som något positivt av det hela, och Angelica vill verkligen se det positiva i hela händelsen, kunde hon anmäla sig till en kurs på Svenska näringsakademin och äntligen få en titel: kostrådgivare.

Artikelbild

– Det finns bara positiva saker att säga om rårivna grönsaker i jämförelse med snabbmakaroner, säger Angelica.

– Det var en kurs som jag länge velat gå, men som det aldrig har funnits tid till tidigare. Det var alltid en match på gång och hundra procent fokus på boxningen. Det sägs att man brukar trösta sig med mat och det gjorde jag också.

Men det var alltså först efter att hon fick erbjudandet om en plats i köket, som Angelica förstod att hon hade en affärsidé på gång. De glassiga bilderna hon tagit under lägren, då mer som PR för Erik, hade väckte aptiten, bokstavligen, hos en del följare på nätet. Företaget Prestationsmat var fött.

Artikelbild

– Det kändes lite i somras som att jag signade upp mig "for life". När man ville åka på semester eller göra något annat "nej det går inte, jag ska göra matlådor", säger Angelica Sjöstedt med ett skratt. – Men det har varit så roligt.

Och vem går egentligen inte

i gång på aptitretande matbilder?

Angelicas filosofi bakom lådorna är enkel.

– Jag lagar den maten jag kan och den som jag tycker är god. Jag vill visa att det absolut inte behöver vara tråkig mat fast den är nyttig. Och framför allt att man mår bättre när man äter god och nyttig mat. Att man inte gör någon uppoffring utan får ett lugn i kroppen.

Mycket grönsaker och någon slags proteinkälla brukar finnas i lådorna. Till Extra har hon plockat fram en vegetarisk variant med kikärtsjärpar och en med torskfilé.

En egenodlad gurka har råkat komma med i påsen också.

– Det vore underbart om jag kunde hitta ett samarbete med gårdar runt om så att man kunde säsongbetona matlådorna mer. Man åt ju mycket mer säsongs­betonat tidigare.

Vad ska man tänka på om man vill göra en matlåda snabbt?

– Man ska göra moment som går snabbt, men det behöver inte betyda att man ska koka något. Då blir det för det mesta något som är raffinerat, redan färdigarbetat som man kan koka upp på några minuter. det är en av de största fällorna, man väljer fel bas. Det går supersnabbt att riva grönsaker och det är betydligt nyttigare än snabbmakaroner.

Angelica river, hackar och gör snitsiga spiraler beroende på vilken grönsak hon håller i.

– Hade man småhackat alla delar hade det inte blivit så jättekul. Då hade allt smakat lite samma.

Angelica är glad att kundkretsen har vuxit från i somras och att de som börjat köpa lådor hos henne brukar fortsätta.

– Inte bara för att det är nyttig utan ganska smidigt också. En del har inte tid att laga mat. Och då är det bättre att köpa den här typen av lådor i stället för att köpa hamburgare eller pizza till lunchen vilket brukar vara det vanliga.

Har du slarvat med maten

någon gång?

– Klart jag har, men nu var det nog länge sedan jag slarvade. Det som vi nu tycker är fredagsmys med god mat och så, kanske vissa tycker är rena hälsokuren, säger hon och berättar om ett fantastiskt pizzarecept där botten är gjord av havregryn och sötpotatis.

Angelica hackar som avslutning i en liten rå potatis, en mango, lägger på en sked kapris och ringlar på den mörkgula sesamoljan som pricken över i:et.

– Rå potatis innehåller mycket resistent stärkelse så om man vill bota tarmfloran så kanske man ska prova att hacka i lite potatis i maten. Det kan smaka lite strävt, men det är nyttigt. Allt som är omoget har en bra påverkan på tarmfloran eftersom det innehåller pektin.

Voilà, lunchen är serverad och snabbt gick det också. Två olika lådor på under 30 minuter, och då blev ju Angelica störd av fotograf och journalist hela tiden.