Det är biståndsorganisationen We Effect som ligger bakom annonsen som vänder sig till kvinnor som vill prova på livet som bonde hos familjen Sikufa i Zambia. Den som till slut får jobbet kommer i januari nästa år få byta den svenska midvintern mot tre veckors stenhårt arbete på den zambiska landsbygden. Syftet är att uppmärksamma kvinnors situation i fattiga länder världen över.

När Eskilstunabon Shilan Inferadi, till vardags migrationshandläggare i Flen, fick under hösten syn på annonsen på och bestämde sig direkt för att söka. Hon har tidigare engagerat sig ideellt i föreningen Hiwa i Eskilstuna, och hoppas få chansen att göra ytterligare ett bidrag i Zambia.

– Det var en självklarhet att söka. Jag är född och uppvuxen i ett flyktingläger som kurdisk flykting i Irak. Som elvaåring fick jag möjligheten att komma till Sverige. Det har alltid känts viktigt för mig att försöka hjälpa människor som inte haft samma förutsättningar som jag. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att åka.

[fakta nr="1"]

Arbetet i Zambia innebär att gå sida vid sida med mamman i familjen, Florida Shanzala Sikufa, och sköta de dagliga sysslorna. Det innebär bland annat att sköta familjens småskaliga jordbruk med enkla handredskap, bära vatten över långa sträckor och samla in bränsle för att kunna laga mat över öppen eld.

Utöver de dagliga sysslorna ingår det i arbetsuppgifterna att dokumentera upplevelsen av att arbeta som jordbrukare i Zambia.

Från hundratals sökande är det nu tio finalister kvar. Den 4 december offentliggörs om det blir Shilan Inferadi eller någon av de andra sökande som får chansen att åka till Zambia.

– Om jag får åka hoppas jag få insyn i kvinnornas situation och förmedla den tillbaka till Sverige. Kvinnorna kämpar hårt för jämlikare och rättvisare liv. Jag hoppas kunna skildra med text och bild och bidra till förståelse och ökat engagemang här hemma.

Vad hoppas du att jobbet – om du får det – ska ge dig personligen?

– Att åka till ett nytt land långt bort från Sverige och leva i en familj i den kontexten, att få uppleva landet, kulturen och situationen där. Jag tror att det kommer göra mig rikare som människa. Att läsa om något är en sak men att få åka och leva blir något hela annat. Den kunskapen kommer ge mig ännu mer förståelse för andra människor.

Hur skulle det kännas att inte få jobbet?

– Skulle det inte bli jag så blir jag förstås besviken. Samtidigt känns det kul att vara en av de tio sista och att ha fått träffa de andra finalisterna. De är alla väldigt starka och kompetenta kvinnor.

[youtube id="https://youtu.be/PhHae3MjOAw"]