De senaste åren har Klas Rosenberg arbetat som trädgårdsmästare på Nynäs slott. Köksträdgården, entrérabatterna med träd framför slottet, rehabträdgården, växthuset – allt är gjort under Klas ledning.
– Jag har förnyat mycket, och det var uppdraget också, säger Klas Rosenberg och stryker sig över huvudet medan han tittar ut över köksträdgården.
De grödor som odlas där serveras i restaurangen i orangeriet. Han är nöjd med det han åstadkommit, men oroar sig för hur det kommer förvaltas.
– Sörmlands naturbruk har inte anställt någon trädgårdsmästare efter mig. Jag hoppas verkligen de inte låter det förfalla, ligger det orört bara ett år är allt jobb förstört. Det behövs någon som driver det här på plats.
Den här dagen har temperaturen sjunkit, och även fast solen är framme blåser det kallt, och lövsprickningen tvekar. Perfekt majväder, tycker Klas.
– Då stannar växtligheten upp lite, så vi hinner med allt som ska göras, så här års är det ju som mest jobb.
Klas Rosenberg utbildade sig från början till biolog och "fastnade i läraryrket", som han säger.
– Jag hade tänkt bli naturvårdare, men sedan gjorde jag läraråret och blev kvar, var grundskolelärare och på lärarprogrammet. Jag tyckte om det, men efter tio, femton tjugo år tyckte jag att jag hörde min mun säga samma saker om och om igen.
Han började extraknäcka på olika naturprojekt, och när Örebro kommun ville göra om en ekologisk trädgård vid Karlslund skissade han fram en idé och skickade in.
– Och de sa ja, och gav mig ett år. Jag visste inte mycket egentligen, hade väl en trädgård som jag skötte, men jag tog mig an det.
Efter det kände han att det här var hans chans att fortsätta på en ny bana. Men först behövde han en utbildning, och flyttade till Mariestad. Då var han 50 år.
– Att skola om sig är bland det roligaste jag gjort. Att gå en utbildning i den åldern var otroligt givande, jag ville ju verkligen lära mig. När jag var yngre kunde det ibland kännas som ett tvång. Visst frågade vissa hur jag vågade, men det kändes rätt.
Det roligaste med att vara trädgårdsmästare är att planera.
– Det är roligt att sitta på idéstadiet och planera och komma på nya grejer. Sedan, visst, det har hänt att man svurit på sommaren över vad man så lätt ritade in under vintern
Om några veckor är det dags för pension, men han kommer inte sluta förnya trädgårdar för det.
– Jag ska ta olika uppdrag. Till exempel ska jag jobba med Prosten Pihls trädgård, som ju redan är en trädgårdspärla mitt i stan. Intim och samtidigt öppen för allmänheten. Jag ska komma med lite idéer så får vi se.