Sedan 2009 har den jurybedömda fotoutställningen Sörmländsk fotosalong arrangerats i allaktivitetshuset Koordinaten i Oxelösund. I år, och även nästa år, har man dock valt att låta fotosalongen vila för att år 2020 komma tillbaka i ny form. Bland annat önskar man ett utökat samarbete med Sörmlands museum och dessutom önskar man att fler unga ska lockas till fotosalongen.

– Det är ett stort projekt att arrangera fotosalongen och det tar mycket tid och kraft, det hinns helt enkelt inte med, säger Marie Anstadius, kulturkoordinator i Oxelösund.

I år har man istället bestämt sig för att göra en utställning med sörmländska bilder av fotograferna Gunta Podina, Dan Crona och Lina Nydahl varav sistnämnda är Södermanlands Nyheters kulturredaktör. Alla tre har tidigare deltagit i fotosalongen och både Dan Krona och Lina Nydahl har fått juryns pris.

Artikelbild

Marie Anstadius och Irem Babovic under hängningen av bilderna till Koordinatens sommarutställning. Fotona på bilden är alla tagna av Dan Crona.

– Det är roligt att fråga gamla deltagare och vi bjöd in dem för att de har tre olika uttryck som vi gillar, säger Marie Anstadius.

Gunta Podina har varit med i fotosalongen flera gånger och tycker det ska bli kul att ställa ut sina sörmländska bilder. Hennes fotografier föreställer bland annat olika hopptorn. Bilderna som är tagna på olika orter i Sörmland är nostalgiska och ska representera våra barndomsminnen så som vi minns dem, lite suddigt.

– Jag ville spegla vatten, barndomen, landet och sommarkänslan som finns i trakterna, säger Gunta Podina.

Utställningen öppnar i dag, lördag och kommer pågå till 31 juli. Gunta Podina kommer själv vara med vid öppningen.