Myten är att bonden stiger upp var eviga arla morgon för att mjölka. För 32-årige Andreas Andersson är det precis tvärtom – han har själv möjlighet att lägga upp sin dag.

– Om jag vet att ensilage ska fixas under dagen så anpassar jag min dag efter det och bestämmer när det ska göras, säger han.

Det är pappa Arne som äger mjölkgården där Andreas och hans syskon är uppvuxna. Familjen har även skog och odlar spannmål mestadels till djurfoder.

Artikelbild

Andreas Andersson utanför lagården i Blacksta, men han jobbar även som frivillig brandman i kommun.

– På 1960-talet var det åtta mjölkbönder i Gåsinge Dillnäs. Idag är vi de enda som är kvar, berättar Andreas Andersson.

Gården ligger i naturskön omgivning, men samtidigt som de stora gårdarna blir färre syns andra tecken i omgivningen. Inflyttade småföretagare som satsar på växtodling, ekologiska grönsaker eller kaninkött.

– Alla är välkomna. Huvudsaken är väl att det levande landskapet inte dör, säger Andreas Andersson.

Andreas har valt att gå i sin pappas fotspår trots att han även sett baksidan: den byråkratiska administrationen som är tidskrävande.

Artikelbild

Familjen Andersson har en Arla-mjölkgård med 130 kor men även skog och spannmålsodling, framförallt foder till djuren.

– Regelförenklingar behövs. Alla drabbas av krånglet så på ett sätt kanske det är bra när tv-kändisar som Mandelmanns plötsligt inte får sälja marmelad på grund av etikettregler eller baka bröd på grund av en träpelare i rummet.

– Men det värsta är att riksdagsledamöterna som bestämmer reglerna inte ens har svensk mat i riksdagsmatsalen!

Artikelbild

Det är sällan komplikationer när korna kalvar så de klarar ofta födseln själva. "Denna gång blev det en kviga", konstaterar Andreas.

Även om friheten lockade i Andreas yrkesval så är rena rutindagar med utfodring, rengöring och tekniskt underhåll som gäller för Andreas som är utbildad lantmästare. Efter Ökna lantbruksskola blev det studier vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Där mötte han även sin sambo Cecilia från Ulricehamn.

– Cecilia trivs bra med sina hästar här. Dessutom har hon ett säkert brödjobb som konsult åt lantbrukare, säger Andreas Andersson.

Artikelbild

"Varannan dag året om räknar vi med kalvar", säger Andreas innan han flyttar kon till ett rent bås.

På frågan vad Andreas gör på fritiden tvekar han inte med svaret:

– Sover! Men visst händer det att jag även kollar på "dåliga" actionfilmer från 1980-talet med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone.

Samtidigt är han instruktör i Taekwandoklubben i Gnesta och är även frivillig brandman. En sak är säker. Andreas Andersson är långt ifrån sysslolös.