Totalt anmäldes 797 brott i Gnesta under 2019, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det är betydligt färre än året innan (926 anmälningar), och man får gå ända tillbaka till 2013 för att hitta en lägre siffra.
– Gnesta är en ganska trygg kommun och det är klart att det är positivt om antalet brott minskar. Vi får bara hoppas att tryggheten ökar i samma takt, säger Per Lindberg, områdespolis i Gnesta.
Att antalet anmälda brott minskar behöver dock inte betyda att det faktiskt sker färre brott, menar han. Ett exempel är narkotikabrott. På pappret anmäldes rekordfå narkotikabrott i Gnesta förra året, 26 stycken. Men det handlar snarare om hur mycket tid polisen haft att lägga på den frågan lokalt.
– Det säger inte så mycket om det faktiska missbruket i en kommun. Vi har haft en del händelser i andra delar av lokalpolisområdet som har gjort att resurserna har hamnat där. Det finns annan statistik som säger mer om narkotikaanvändandet på en ort, säger Per Lindberg.
En annan brottstyp som sticker ut är skadegörelse, där antalet anmälningar rasade från 209 stycken 2018 till 63 stycken förra året. Merparten av fallen här handlar om klotter och liknande skadegörelse, något som aktörer som SL och kommunen är noga med att anmäla när det väl sker.
– Jag kan inte säga vad det beror på, men det är positivt. Klotter är en sådan sak som kan bidra till en känsla av otrygghet, säger Per Lindberg.
Bedrägeri och förskingring är brott som fortsätter att öka, sett till antalet anmälningar, både i Gnesta och på många andra håll i landet. Enligt polisen är det något som ofta märks av på kontoret i Gnesta när de har öppet för allmänheten på tisdagar.
– Min upplevelse är dock att många som anmäler bedrägerier är medvetna om riskerna och att det allt oftare handlar om försök snarare än fullbordade bedrägerier. Men självklart ska vi fortsätta att öka kunskapen kring den frågan, till exempel genom kampanjer på sociala medier, säger Per Lindberg.
I Trosa anmäldes 1 056 brott under 2019, enligt Brå. Det var en ökning jämfört med 2018 (966 anmälningar), men en minskning jämfört med 2017 (1 137 anmälningar). I Trosa sticker sexualbrotten ut. 25 våldtäkter anmäldes förra året, den klart högsta siffran sedan Brå började sammanställa statistiken 1996.