Till vardags snickrar Jan Wiechmann cirkusvagnar och mindre stugor åt folk i Gnesta- och Järnatrakten. Men sedan ett par veckor tillbaka har han fått ett lite annorlunda uppdrag. I verkstaden i den gamla tvålfabriken i Gnesta ligger hundratals granar uppstaplade, de längsta omkring 20 meter långa.
Totalt handlar det om 350 träd som fällts i Söderbärke i Dalarna. Virket ska användas till Sveriges paviljong på 2020 års världsutställning i Dubai. Men först ska de enorma trädstammarna alltså passera en snickare i Gnesta.
– Det är kanske inte så svårt, men ett rätt komplicerat jobb. Man måste jobba med ögat, inte bara med vattenpass och verktyg. Och det syns direkt om något blir fel, berättar Jan Wiechmann.
Hans uppdrag går bland annat ut på att fräsa ut utrymmen för kablar, lampor och högtalare, och förbereda för bultar och fästen i den slutgiltiga konstruktionen.
– Tanken är att de ska hänga upp en konferensanläggning på de här, nio meter upp i luften, säger Jan Wiechmann, och lägger handen på en av de långa granarna.
På en ritning, som för det otränade ögat ser ganska obegriplig ut, finns varje träd inritat.
– Det är lite av en djungel så man måste vara vaken. Det får inte bli fel för vi har inga reservträd, säger Jan Wiechmann.
Redan nästa vecka skickas det första virket vidare för impregnering i Västerås, innan färden går vidare till Göteborgs hamn och sedan sjövägen till Dubai. Jan Wiechmann har dock att göra en bra bit inpå våren innan uppdraget är slutfört.
Världsutställningen invigs den 20 oktober nästa år. Sveriges paviljong har fått namnet "The Forest" och syftet är bland annat att lyfta fram hållbart byggande.
Hur hållbart är det att frakta timmer från Dalarna till Dubai?
– Vi vill visa att det går att bygga hus i trä, i framtiden är det det mest hållbara sättet att bygga. Vi räknar med att vi sparar 2000 ton koldioxid jämfört med om vi hade byggt i betong, säger Jessica Bjurström, kommunikationsansvarig för projektet.
Det har dock inte varit helt enkelt att övertyga lokala representanter i Dubai om nyttan med att bygga i trä.
– Vi kommer ju till ett ställe där det inte finns träd, så man får vara ödmjuk. Jag har bland annat visat drönarbilder från Sverige för att visa hur mycket skog vi har.
Den totala kostnaden för Sveriges del av utställningen är 180 miljoner kronor. Staten står för hälften och en rad svenska företag bekostar resten.