Den 16-årige unge mannen från Gnesta har bland annat stulit en guldkedja från en man genom att få honom att tro att han skulle skära honom med kniv om inte kedjan lämnades över. Han har tillsammans med andra gärningsmän vid flera tillfällen fått människor att lämna över sina jackor genom att hota dem. 

Vid ett tillfälle eskalerade rånsituationen till en misshandel, där 16-åringen och en kumpan misshandlade en annan ung man med sparkar och slag. De stampade även sönder hans glasögon. 

Alla brotten har begåtts i Stockholmsområdet.

16-åringen har erkänt vissa av gärningarna, men nekat till andra. Bevisning har dock funnits i form av övervakningsbilder från exempelvis butiker och tunnelbanestationer. Det har också funnits bevisning i 16-åringens och hans vänners mobiltelefoner som polisen beslagtagit. Där har de haft bilder på det stulna godset.

16-åringen döms av Södertörns tingsrätt för rån, misshandel, grov stöld, ringa stöld och ringa narkotikabrott. Han döms till ungdomsvård. Hade han varit vuxen hade ett fängelsestraff på två och ett halvt år varit aktuellt. 

Han ska dessutom betala skadestånd till de personer han utsatt. Totalt är det åtta olika skadestånd som 16-åringen ska betala, en summa på totalt nästan 74000 kronor. 

Domen är en del av en större dom, där tingsrätten åtalat flera personer i samma ålder som verkar tillhöra samma gruppering.