Gunnel Nyström bor i en lägenhet i centrala Gnesta och beskriver sig själv som hyfsat pigg. Men det börjar ändå bli kämpigt att åka buss på egen hand. Nyligen fick hon ont i sin högra axel, och orkar inte längre lyfta upp sin rollator på bussen.

‒Läkaren säger att axeln är utsliten. Det går inte att göra något åt axeln, jag är för gammal. Jag har jobbat och gjort rätt för mig i livet, det ska du veta. Nu får jag ha armen i mitella, berättar Gunnel Nyström, som fyller 91 år i sommar.

Under 2017 hade hon beviljad färdtjänst, som hon nyttjade vid tre tillfällen. En gång åkte hon till Södertälje, och två gånger besökte hon sin syster i Järna som bor över två kilometer från närmaste busstation.

Vid årsskiftet löpte beslutet ut, och Gunnel Nyström fick veta att hon inte längre skulle få åka färdtjänst.

‒De säger att jag är för rörlig. Man blir galen på dem. Min son bor i Danmark och min dotter är död, jag har ju ingen annan. Då blir det besvärligt.

Under hösten var personal från kommunen på besök och det var då man konstaterade att Gunnel Nyström skulle klara resorna på egen hand. Det var först efter det besöket som besvären med axeln kom.

‒De kan inte tänka sig att det sker förändringar när man är såhär gammal. Jag har så ont i armen så det är inte klokt, säger Gunnel Nyström.

Ann Malmström, chef på vuxen- och omsorgsförvaltningen, svarar via mejl att hon inte kan kommentera enskilda ärenden och fortsätter:

"Jag tycker det är tråkigt och jag tänker att hon har överklagat beslutet."