Om ett stort bröllop känns som ett överväldigande åtagande, kan en drop in-vigsel kanske vara något. Skälen till att välja något enklare än en stor baluns kan vara många, och då är drop in-vigsel en smidig lösning. På alla hjärtans dag kommer par kunna viga sig i Frustuna kyrka på just en sådan spontanvigsel. 

– Det är fjärde eller femte gången vi ordnar med drop in-vigsel, och det har kommit några par varje gång. Några kommer för att förnya sina vigsellöften, och några för att gifta sig, berättar Sofia Arman som är informationsansvarig vid Frustuna församling. 

Hon kommer möta paren i receptionen, men själva vigseln tar en präst hand om. 

Artikelbild

| Frustuna kyrka i vårskrud. Sånt här vårväder är det nog inte på alla hjärtans dag, men kyrkan ska vara blomstersmyckad på insidan.

Första året som församlingen ordnade med drop in-vigsel höll man vigslarna på alla hjärtans dag, men sedan dess har man haft dem kring pingst.

– Men det har krockat lite med Gnestadagen, så vi valde att återta alla hjärtans dag i år. Det infaller på en fredag i år så det kändes extra lämpligt. 

Vad kommer finnas tillgängligt för paren?

– Allt, höll jag på att säga. Man behöver bara ta med sig sin partner, en id-handling och en hindersprövning. Man får ta med gäster om man vill, och om man inte har gäster har vi vittnen som står redo, säger Sofia Arman.

Paren och deras eventuella gäster kommer alltså mötas av allt som hör ett bröllop till.

– Frustuna kyrka kommer vara smyckad med blommor, och vi kommer ha präst och musiker på plats i kyrkan. Dessutom kommer det finnas en bröllopsfotograf om man vill ta bröllopsbilder efteråt, och efteråt dukar vi upp tårta och kaffe. Man kan välja om man vill fika hos oss eller om man ordnat något på egen hand, det brukar vara lite olika hur paren gör. 

Det hela är kostnadsfritt, och det enda som krävs, utöver att minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan, är alltså att man har ordnat med hindersprövning innan hos Skatteverket. Där kan det vara bra att veta att det brukar vara lite handläggningstid.

– Det är ett helt bröllop, det är meningen att det ska vara enkelt men ändå kännas storslaget och att man så spontant som vi kan i Sverige ska kunna säga ja. Vi har ju inte Las Vegasbröllop, men det här är väl det närmaste i spontanitet vi kan komma, säger Sofia Arman. 

Vad har det varit för par som dykt upp tidigare år?

– Alla möjliga faktiskt. Det är unga par, det är äldre par, det är heterovigslar och homovigslar, en salig blandning kan man säga. Alla är välkomna helt enkelt.