Enligt sajten Hemnet har antalet fritidshus till salu minskat de senaste åren. Men nu tycks trenden vara på väg att vända, säger företagets talesperson Staffan Tell i en kommentar till Sveriges radio.

Enligt statistiken pekar kurvorna uppåt i både Trosa och Gnesta, när man jämför med samma period de senaste åren. Underlaget är dock relativt litet, och det är svårt att slå fast en förändring.

Men Anne Wallén, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Trosa och Gnesta, känner igen Hemnets bild av marknaden.

Artikelbild

– Det har hänt något jämfört med förra året, konstaterar hon.

En förklaring, tror Anne Wallén, är att många avvaktade med att sälja när de nya amorteringskraven infördes förra året. Nu har de nya reglerna satt sig, tror hon.

– Det är fortfarande kärvt för många att låna pengar. Men det verkar som att många som funderat på att sälja nu har bestämt sig.

I skrivande stund ligger nio fritidshus i Gnesta ute till försäljning på Hemnet, fem i Trosa och åtta i Nyköping. I Oxelösund finns inga sommarstugor till salu för tillfället.

Att Gnesta och Trosa är populära kommuner för fritidshusspekulanter, särskilt från huvudstaden, är ingen hemlighet enligt Anne Wallén.

– Många drar sin gräns vid en tiomilsradie från Stockholm, och där faller både Trosa och Gnesta inom ramarna.

När det gäller priserna har fritidshusen i Gnesta blivit drygt 12 procent dyrare det senaste året, efter att ha legat relativt stilla i flera år. Detta enligt siffror från Svensk mäklarstatistik. Även här är det statistiska underlaget dock ganska smalt, och i Trosa har inte tillräckligt många sommarhus sålts för siffrorna ska kunna redovisas.