Det är en återkommande, men sällan välkommen syn: blomningen av alger, eller cyanobakterier som de egentligen heter, i våra sjöar och hav. Nu har denna biologiska process slagit till i Sörmland, närmare bestämt i Långsjön utanför Gnesta.
Ofta är det blågrönalger som är boven i dramat, och blomningen startar vanligen när sommaren är som bäst: under varma och soliga dagar. Det är när algerna dör och börjar att brytas ned som gifter frigörs från dem. Gifter som är särskilt farliga för barn och djur eftersom de får i sig det förorenade vattnet via kallsupar, eller genom att de dricker av det som är fallet med exempelvis hundar. Höga doser av alggifter kan hos människor leda till illamående, hudirritation, magproblem och feberattacker. Djur brukar få kräkningar och diarré om de fått i sig det grumliga vattnet.
På fredagseftermiddagen syntes inga badgäster till vid sjöns badplats. De som var där höll sig på land och berättade att det tidigare har hört till ovanligheterna att sjön drabbas så hårt.
Denna observation får medhåll i ett mejl från en medborgare som skickats till Gnesta kommun. I mejlet uttrycker en kvinna, som varit boende i området i 14 år, sin oro över algerna i sjön:
"Jag har under mina år i Hållsta badat så gott som dagligen under sommarmånaderna, men jag har aldrig sett något liknande. Hela sjön ser grön ut och i ytskiktet ligger det en gröngrumlig beläggning", skriver kvinnan i sitt mejl till kommunen.