Ann Malmström har bara varit på plats i Gnesta i några veckor, men hon säger att hon har en del gratis: under 17 år jobbade hon i Nyköpings kommun. Den senaste tjänst hon lämnade bakom sig var som divisionschef för social omsorg, vilket motsvarar den tjänst som förvaltningschef hon nu tillträtt i Gnesta. Hon säger att hon trivdes bra där och hade egentligen inga planer på att sluta.
– Ska jag vara riktigt ärlig så var det personer som hörde av sig, som tyckte att Gnesta behövde mig, säger hon.
Hon blev intresserad och tog kontakt med några olika personer på kommunen. Och de hon träffade gjorde ett gott intryck.
– Det finns verkligen en vilja att sätta Gnesta på kartan, att göra Gnesta bra för våra invånare. Det är många nya chefer nu och vi får vara med och bygga upp någonting nytt, säger hon.
Att, som SN kunde berätta i februari, 20 chefer lämnat de 14 chefsposterna på vuxen- och omsorgsförvaltningen under de senaste tre åren, var inget som gjorde Ann Malmström avskräckt. Inte heller det faktum att vuxen- och omsorgsförvaltningen har fått tre förelägganden med vite från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) under det senaste halvåret.
– Snarare tvärtom. Nu ger vi järnet och gör något bra. Jag behöver inte lägga ner så himla mycket tid på historia utan kan fokusera på hur vi gör framåt, säger hon.
Och hon upplever att hon har förvaltningen med sig.
– Man vill något här, man kommer att hänga på det här tåget, säger hon.
På tal om IVO säger hon att det är en myndighet som hon är rätt bekant med.
– Det är jättetråkigt när det inte fungerar, men det är bra när vi får inspektioner så att vi kan rätta till de saker som inte är bra.
För Ann Malmström är den prioriterade frågan just nu att kunna garantera patientsäkerheten, ett område där IVO har pekat på brister under många år och där det i nuläget finns ett hot om vite på 200 000 kronor om ingen förändring kan uppvisas.
– Det är ett helt pussel, med många bitar som måste falla på plats. Jag pratar just nu med alla inom enheten, jag måste få en helhetsbild av hur det ser ut. Jag vill förstå varför saker händer, eller inte händer, och jag vill göra det grundligt så att vi kan starta och bygga upp, säger Ann Malmström.
Trots att det varit några turbulenta år på förvaltningen ser inte Ann Malmström några utmaningar som inte även finns i andra kommuner. Hela socialtjänsten har utmaningar, säger hon, en av de största är att hitta kompetenta medarbetare. En annan är pengar.
– I och med att kommunen växer så växer också behoven och vi får volymökningar även inom vår verksamhet. Det är svårt att planera, säger hon, men tillägger att hon inte ser något av det som en utmaning utan bara som en del av sitt jobb.
– Jag tänker att jag ska vara här tills jag blir pensionär, säger Ann Malmström, som fyller 56 nästa gång det firas födelsedag.