Ett timbankssystem innebär att en del av arbetstiden inte schemaläggs utan sparas i en timbank. På så vis kan en arbetstagare arbeta mer en viss period och mindre en annan. Ligger man på plus kan tiden till exempel tas ut i ledighet. Arbetstidsmodeller ger arbetstagaren en chans styra över sitt eget schema. Timbankar kan dessutom användas som ett sätt att öka sysselsättningsgraden och ge fler chans till heltid.
Finns inget avtal för timbank så ska personalen få övertidsersättning för tid de till exempel blir akut inkallade. Men trots att man inte haft något sådant avtal på vissa enheter inom socialförvaltningen i Gnesta kommun sedan 2011 har man ändå arbetat enligt metoden.
– Kommunen har använt timbankarna som någon form av gummiband i verksamheten för att kunna göra schemaläggningsprocessen smidigare och täcka upp bemanningsbehoven. De har helt enkelt lagt till eller tagit bort arbetspass för de anställda, säger Ulrika Lundgren, ombudsman på Kommunal.
När SN når personalchef Christina Thunholm säger hon att det var hon som upptäckte att man använde sig av timbankar trots att inte ett avtal fanns.
– Det var jag som ringde och meddelade dem och talade om vad jag upptäckt och det gjorde jag på en gång, säger hon.
Thunholm berättar också att representanter inom Kommunal vetat om att timbankssystemet användes men att man inte gjort något åt det tidigare. Något som delvis bekräftas av Ulrika Lundgren.
– De har inget förhandlingsmandat ute på enheterna och så fort vi fick veta det blev det förhandlingar. Men det är sant att det var Christina (Thunholm reds. anm.) som upptäckte det när kommunen hade en utbildning, säger Lundgren.
Borde inte arbetsplatsombuden ha fört informationen vidare till personer som hade mandat att förhandla om saken?
– Jag har inget mer att tillägga, säger Lundgren.
Det var förra hösten som fackförbundet Kommunal begärde förhandlingar i frågan med Gnesta kommun. Förhandlingarna fick i våras tas upp centralt då man inte kunde komma överens om hur problemet skulle lösas. Det hela har handlat om hur man ska lösa situationen för de medlemmar som har plus- och minustid. Nu har man nått en lösning och både Lundgren och Thunholm är nöjda.
– Det känns bra att vi hittat en lösning och att medlemmarna får pengar, säger Lundgren.