Kommunen har de senaste åren brottats med låga skolresultat, och flera satsningar har gjorts för att få upp betygen för de elever som slutar nian. Att döma av vårens betyg tycks utvecklingen vara på väg åt rätt håll.
Årets niondeklassare fick ett genomsnittligt meritvärde på 210. Det är högre än de senaste två åren, men fortfarande under genomsnittet i hela landet. Även andelen elever med betyget E eller mer i alla ämnen ökar, från låga nivåer.
Nio av tio elever gick ut nian med tillräckligt bra betyg för att kunna komma in på ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet. Även den siffran ökade i år, enligt barn- och utbildningsnämndens delårsrapport.
Ordförande Linda Lundin (S) är försiktigt positivt.
– Vi är fortfarande inte nöjda, men det är bra att det går uppåt och inte nedåt. Vi har nu drygt 92 procent behöriga lärare, något som vi vet är den absolut viktigaste faktorn för elevernas lärande, säger hon.
Positiva tendenser syns även hos eleverna i årskurs sex, enligt kommunen. Här är det dock svårare att göra jämförelser med andra kommuner, både på grund av coronainställda ämnesprov och att Skolverket inte publicerar statistik i samma utsträckning som tidigare.
Delårsrapporten visar också att skolan ser ut att klara upphämtningen av det befarade budgetunderskottet.
– Det känns bra, jag är trött på att hela tiden diskutera ekonomi. Jag vill prata utveckling och inte bara släcka bränder, säger Linda Lundin.