Gnestahöjden och Hammersta fritidshusområde. Det är två områden där de så kallade Attefallsreglerna om bygglovsbefrielse inte gäller i Gnesta kommun. Här finns miljöer som är värdefulla att bevara ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Bygglov ska sökas hos miljö- och byggnämnden även för de åtgärder som inte kräver bygglov.
– Det här är ett område där man inte får bygga hur som helst, och så var det även tidigare. Ett bygglov prövar man mer noggrant mot detaljplanen och i de här områdena som är angivna får man söka om bygglov på vanligt sätt, säger Conny Axelsson, byggnadsinspektör och bygglovshandläggare i Gnesta kommun.
Kommunen har listat en rad områden där regeln om bygglovsbefrielse inte gäller, med anledning av riksintresset för kulturmiljövården. Det handlar bland annat om Elghammar, Gnesta stationssamhälle, Gåsinge-Dillnäs, Ånhammar och Jälund. Här ska miljö- och byggnämnden avgöra om bygglov bör sökas eller inte.
– Man måste alltid kontakta kommunen och göra en bygganmälan. Det är nästan samma sak som bygglov men en enklare behandling, säger Axelsson.
Lagändringen, enligt Attefallsreglerna, innebär att småhusägare nu kan bygga bland annat en komplementbyggnad på 25 kvadratmeter eller en tillbyggnad på 15 kvadratmeter utöver den redan tillåtna friggeboden.
Men innan nybyggnationen kan komma i gång ska en bygganmälan skickas in till kommunen och anmälan ska innehålla en plan- och fasadritning samt situationsplan. Hittills är det drygt ett tiotal som fått startbesked av Gnesta kommun sedan lagändringen infördes.