I ett försök att få svar från kommunen om hur man tänker i fall som Charlies har SN ringt chefen för biståndsenheten Maria Blomgren. Hon kan inte uttala sig om det specifika ärendet men säger att prövningarna alltid är individuella och utgår från varje enskild individ.
Hur stor hänsyn tar ni till läkarutlåtanden vid era biståndsbedömningar?
– Det kan inte jag svara på utan du får vända dig till Marja Kammouna (socialchef reds. anm.).
Men du jobbar ju närmare det arbetet, eftersom du är biståndschef?
– Det jag kan säga är att det kan se väldigt olika ut. Rent generellt är det alltid så i ärenden man får avslag på att oavsett vad saken gäller så har man alltid rätt att pröva det i förvaltningsrätten.
Vidare fortsätter Blomgren att hänvisa till Marja Kammouna. SN har sökt henne utan framgång.
Socialnämndens ordförande Birgitta Brus (-) känner till det specifika fallet men hon som politiker får inte gå in och styra i enskilda ärenden. Brus berättar däremot att hon frågat om beslutet och fått till svar att Charlie inte når upp till kriterierna för att beviljas en plats på äldreboendet.
– Men jag förväntar mig att det är en noggrann säker utredning av personen och dennes behov som gjortrs, säger Brus.
I juli förra året skrev SN om två liknande fall där två 90-åriga kvinnor inte beviljats en plats på äldreboende. Birgitta Brus sa då bland annat att man behövde se över antalet platser på äldreboendena för att kunna erbjuda fler plats. I dag säger Brus att man börjat ta större hänsyn till att äldre människor inte ska isoleras till exempel hemma i större utsträckning.
Finns det tillräckligt med platser på äldreboendena i dag i Gnesta?
– Ska vi sänka ribban för vilka som kan erbjudas en plats så har vi inte det.
Brus säger också att hon tycker att det är bra att äldreomsorgen bevakas och granskas av SN.