Ett annat namn för de så kallade supermiljöbilarna är hybridbilar, som kan köras på både ett uppladdningsbart batteri och på bensin. Sedan januari har kommunanställda kunnat köra i sådana utöver de vanliga miljöbilarna, som går på antingen diesel eller etanol. Bertil Karlsson, miljöstrateg i Gnesta kommun, menar att man sedan flera år tillbaka jobbat med att köra så miljövänligt som möjligt.
– Det var en grupp som 2007 började skissa på hur man skulle gå till väga och ett år senare började det rulla in ordentligt med miljöbilar, säger han och menar att samtliga av kommunens personbilar är miljöklassade.
De nya supermiljöbilarna går att köra i drygt sju mil på en batteriladdning, sedan börjar bilen drivas med bensin. Till skillnad från diesel och etanol är bensin ett miljömässigt sämre alternativ, men med tanke på att man trots allt kan köra en längre sträcka på bara el hoppas kommunen på att dess miljöpåverkan kommer förändras till det positiva.
– Från Gnesta till Stjärnhov, som är den tätort som ligger längst bort, är det två mil, säger Bertil Karlsson och fortsätter:
– En sådan resa fram och tillbaka är väldigt bra, då greppar vi våra tätorter Laxne, Stjärnhov och Björnlunda också. Men vi blir inte helt fossilbränslefria, det finns vissa sträckor som är för långa för det.
Michael Johansson, upphandlingssamordnare i Gnesta kommun, har haft hand om upphandlingen med supermiljöbilarna. När en av dessa skulle levereras från södra Stockholm till Gnesta var det han som körde sträckan på just drygt sju mil, och det på en enda batteriladdning.
– Det var häftigt faktiskt, det kändes stort, säger Bertil Karlsson med stor entusiasm.
– Kommunen måste vara initiativtagare i att förändra fordonsparken och kommuninvånarna måste veta att vi tar ett ansvar, menar Michael Johansson.
Under en treårsperiod kommer supermiljöbilarna kosta kommunen runt 1,1 miljoner kronor. Utifrån ett förbruknings- och leasingkostnadsperspektiv menar Michael Johansson att valet av hybridbilar i längden blir billigare.
– Jag skulle säga att det blivit 30-40 procent billigare med supermiljöbilarna, menar han och fortsätter:
– Kommunen har en skyldighet att tänka långsiktigt. Det här är en sakta övergång och drivmedel är ju inte en oändlig resurs, förr eller senare kommer det ta slut.