Närproducerad mat och hantverk var den gemensamma nämnaren när närmare 60 entreprenörer ställde upp sina knallar. Arrangerande Gnesta lanthandel slog både upp butik och drog igång marknaden i fjol och konceptet med lokalt förankrade småproducenter verkar ha fått fäste, för det kom mycket folk till torget.
Christina From odlar själv grönsaker hemma och ser marknaden som ett bra sätt att stödja lokala entreprenörer som satsar på närodlat.
– Jag har köpt ost och korv och en bok. Det är kul att man har lyckats ta vara på den gamla marknadstraditionen som finns här i Gnesta, säger hon
Under dagen hölls både en äppelpajtävling och en tävling i "bästa gammaldags klädsel". Några som verkligen hade tagit fasta på det senare var Gnestaborna Staffan och Anna Furå. Staffan hämtade inspiration till sin mundering från August Strindberg. Hatt, väst fluga och käpp var det som gällde.
– Jag har ett extra fack som rymmer en fickplunta, dessutom finns det en kompass i käppen, säger Staffan när han visar upp sin multifunktionella trästav.
Mjölksyrade grönsaker har blivit en allt starkare trend de senaste åren, någon som fattade grejen betydligt tidigare är Leif Dalman från Järna.
– Nu är det 35 år sedan jag började och jag gör kanske 800 kilo per år, berättar Leif, som har surkål, morötter, bönor och blandade grönsaker i sitt sortiment.
Den betydligt yngre besökaren Linus Nihlén har fastnat för mjölksyrade grönsaker och lyssnade uppmärksamt när Leif berättar om själva tillagningsprocessen samtidigt som han fick sig ett smakprov.
– Jag älskar när syrningen är krispig, säger Linus.
Även om det framstår som vetenskap när man hör deras samtal så menar Leif att mjölksyrning inte alls behöver vara komplicerat att göras hemma.
– Folk är lite skraja, men det är jätteenkelt och dessutom är det otroligt nyttigt. Både för tarmsystem och immunförsvar, säger han.