Den rekordtorra sommaren har följts av regn och milt höstväder, vilket har underlättat situationen för landets bönder som tidigare vittnade om akut foderbrist.
Enligt branschorganisationen Svenska köttföretagen har slaktköerna minskat den senaste tiden, och sommarens farhågor om omfattande nödslakt på grund av foderbristen har inte infriats.
I Gnesta syns gott om ensilagebalar på åkrarna. Men Per Lexell på Ålsta gård, som med 350 djur är en av kommunens största mjölkproducenter, menar att det fortfarande ser ut att bli ett tufft år på totalen.
– Visst har det hjälpt litegrann, men det finns områden i Sverige som har fått bättre skördar. För vår del har det långt ifrån täckt upp hela behovet.
Ålsta förbrukar omkring 3500 balar ensilage per år, och i år räknar han med att behöva köpa uppåt 1000 balar.
Ett normalår skördas den sista vallen i mitten av oktober, men nu räknar Per Lexell med att fortsätta skörda några veckor till om vädret håller i sig. Så sena skördar kan skada gräset och få konsekvenser för nästa års produktion, berättar han.
– Bönder brukar alltid få ett överskott på fem till tio procent som säljs till hästmarknaden. Det är där den största hysterin har varit.
De kor som just nu inte mjölkas står och tuggar i sig halm och kraftfoder. De blir mätta, men det är mest bukfylla, konstaterar Per Lexell som ger sitt hö till kalvarna och mjölkkorna. Spannmålet som normalt säljs vidare har i år använts till just kraftfoder, vilket innebär en förlustaffär på flera hundra tusen kronor.
– Det pratas om foderbrist, men det är egentligen ingen brist. Man får hitta andra lösningar helt enkelt, som får ekonomiska konsekvenser.