â Vi vet i dag vilka livsmedel som Ă€r bra och vilka som Ă€r dĂ„liga. Effekten av maten pĂ„ hĂ€lsan Ă€r vĂ€ldigt stor, men för att fĂ„ en stor effekt behövs ett stort kostskifte.
David Stenholtz placerar nÄgra apelsinbitar pÄ köksbÀnken i villan medan sjöfÄglarna flaxar pÄ isen utanför fönstret. Intill frukten stÄr en skÄl dinkelkorn som han mÀltat, alltsÄ blötlagt och sköljt i nÄgra dagar sÄ att de börjat gro.
â Det finns sannolikt ingen bortre grĂ€ns. Om du Ă€ter 500 gram frukt och grönt varje dag, som Livsmedelsverket rekommenderar, fĂ„r du en hĂ€lsoeffekt. Men Ă€ter du mer, 800 eller 1 000 gram per dag, sĂ„ fortsĂ€tter vinsterna att öka.
Cancerpatienterna vid Södersjukhuset fĂ„r klara sig utan David Stenholtz fram till sommaren â överlĂ€karen och tvĂ„barnspappan Ă€r ledig för att turnera med sin bok: "Kostens kraft â en vetenskaplig genomgĂ„ng av matens potential".
Budskapet: LÄt sÄ mycket som möjligt av maten du Àter vara vÀxtbaserad och icke-processad. DÄ mÄr du bÀttre och blir mindre sjuk.
â Framför allt vid hjĂ€rt-kĂ€rlsjukdom har man till och med sett en tillbakagĂ„ng av förtrĂ€ngningarna nĂ€r man gör tillrĂ€ckligt stora kostförĂ€ndringar.
Familjen Àter sjÀlva helt veganskt ("det kommer inte in en animalie i det hÀr huset") och skafferiet Àr fullt med baljvÀxter, nötter, fröer och fullkorn. Men lika illa som att Àta animalier Àr det att Àta processad vegetarisk mat, alltsÄ vitt mjöl, juicer, vitt socker och annat dÀr nÀringsÀmnen och fibrer tagits bort, enligt David.
Samtidigt vill han att rÄden ska kÀnnas överkomliga, och betonar att varje litet steg Àr bÀttre Àn inget alls.
â Detta handlar inte om att föresprĂ„ka nĂ„got slags dogmatism, utan om att informera: Ăter man bara de hĂ€r livsmedlen blir man jĂ€ttejĂ€ttefrisk!
Entusiasten David samlar sedan tio Är likasinnade i den ideella föreningen LÀkare för framtiden och avstÄr nu lön för att resa runt med gratisförelÀsningar för boken, nÀrmast i Gnesta bibliotek pÄ torsdag kl 19.
â Det kĂ€nns som en ynnest, en glĂ€dje, att fĂ„ bidra till nĂ„gonting bra.
Men du, hur ska det öppna kulturlandskapet bibehÄllas om inga kött- eller mjölkkor betar?
â Problemet globalt Ă€r det motsatta, att vi ödelagt för stor del av vĂ„ra skogar.
Olja Àr dÄligt för det Àr processat, sÀger du. Vad anvÀnder ni hemma i stÀllet?
â Vi anvĂ€nder en del olja men försöker begrĂ€nsa det bara. Det Ă€r inte direkt skadligt men tar kaloriutrymme frĂ„n frukt och grönt.
Ăr ditt livsrecept klimatfientligt â soja, nötter och grönt Ă€r ju ofta importerat?
â Det bĂ€sta för klimatet matmĂ€ssigt Ă€r att Ă€ta frĂ„n vĂ€xtriket. Transporter Ă€r en vĂ€ldigt liten del av matens klimatpĂ„verkan, men inom EU finns i stort sett alla livsmedel man kan önska sig och vi försöker Ă€ta sĂ€songsbaserat. Det Ă€r bara flygtransporter som Ă€r riktigt dĂ„liga nĂ€r det gĂ€ller mat och klimat.
LCHF och ketogen kost, att Àta lÄngsamma fetter snarare Àn snabba kolhydrater, Àr det helt fel?
â Det beror pĂ„ vad man Ă€ter. Keto- och LCHF-dieter föresprĂ„kar idel ohĂ€lsosamma livsmedel som kött, grĂ€dde, smör, kokosfett och sĂ„ vidare.
Ăr inte kokosfett nyttigt?
â Nej, det Ă€r nĂ€stan bara mĂ€ttat fett.
Hur mycket mer liv fÄr man om man följer dina rÄd?
â Mer Ă€n hĂ€lften kan sluta med diabetesmediciner. För cancer kan man rĂ€kna med halverad risk, om man inkluderar direkta effekter och avhjĂ€lpt övervikt.
â En stor norsk studie indikerar att man kan plussa pĂ„ en tio Ă„r.