Karl Löfgren, chef för arbetsmarknad, integration och utbildning inom Gnesta kommun är den som är ytterst ansvarig för handikappomsorgens dagliga verksamhet där den dömde personen anställts. Han medger att uppgifterna stämmer, men uppger också att personen i fråga inte längre är kvar i verksamheten.
– Jag har haft samtal med honom och han jobbar inte kvar. Jag har också pratat med anhöriga, säger Karl Löfgren.
Enligt den anhörige som larmat var personen dömd till fotboja för sexuella övergrepp, men Karl Löfgren kan varken bekräfta eller dementera det.
– Han visste inte själv. Han hade blivit dömd för något med fotboja. Det behöver inte vara övergrepp, men det är nog illa att han blivit dömd säger jag.
Om en person anställs för att jobba med barn är det arbetsgivarens skyldighet att kontrollera att personen inte förekommer i brottsregistret. Om någon däremot anställs för att arbeta med vuxna har inte arbetsgivaren någon möjlighet att göra en sådan kontroll. Rutinen är då att be den potentielle arbetstagaren själv beställa ett utdrag ur brottsregistret och lämna in det till arbetsgivaren i ett obrutet kuvert.
– Den här gången blev det tyvärr en miss, säger Karl Löfgren, och berättar att anställningen påbörjades precis innan den anställande chefen blev långtidssjukskriven.
Den anställde i fråga hade ett timvikariat och fick gå på stående fot när han bekräftat att han tidigare blivit dömd för brott.
Nu har Karl Löfgren skickat ut en påminnelse till alla chefer som arbetar under honom att alltid begära ett registerutdrag vid nyanställningar.
Har ni gjort någon Lex Sarah anmälan mot er själva?
– Vi har inte gjort det, men vi har diskuterat det, säger Karl Löfgren, och hänvisar till att anställningen redan avslutats.